Emil och Rasmus tog familjekrogen till nya höjder

Två egensinniga och kvalitetsmedvetna bröder har gjort den familjeägda restaurangen Skoogs Krog och Logi i Funäsdalen till ett smakparadis med fokus på hållbarhet och lokala råvaror. – Det viktiga är inte att vi finns med i White Guide, utan att gästerna är nöjda, säger kökschefen Emil Bertilsson.

Familjen Bertilsson har ingen krögarbakgrund, ändå driver de med framgång ett litet krogimperium i Funäsdalen som förutom Skoogs Krog och Logi består av restaurangen Gamla Veras och backrestaurangen Berggatan 8. De kommer ursprungligen från Limmared mellan Göteborg och Jönköping, men tillbringade många lov och ledigheter just i Funäsdalen. För tolv år sedan flyttade de hit. Det enda huset till salu i byn var Skoogs Krog.
– Mamma och pappa köpte huset för att vi skulle bo i det, men de mötte motstånd från bybefolkningen som ville ha restaurangen kvar, berättar Emil. Så då bestämde de sig för att testa att driva krogen vidare. Emil som gick andra året på gymnasiet och Rasmus som gick i nian sattes snabbt in i verksamheten.
– Det var dåvarande kökschefen Anders Jonsson som fick oss intresserade av matlagning med kvalitet och miljötänk, säger Emil. Sedan har vi bara jobbat på.
– Pappa brukar kalla det för payback-time, inflikar Rasmus.

Emil läste hotell- och restaurangprogrammet i Hede, men det mesta om matlagning har han lärt sig själv. Brodern Rasmus är lika matintresserad han, men på grund av astma och allergi sökte han sig till matsalen hellre än att vistas i köket.
– Eftersom jag gillar det sociala ute i matsalen passade det bra att jag utbildade mig till sommelier.

Emil tog över som kökschef för sex år sedan och Rasmus som sommelier två år senare. Alla familjemedlemmar är fortfarande engagerade i företaget. Mamma Malin sköter administrationen samt den uthyrning av stugor och lägenheter som familjen också erbjuder. Pappa Thomas fungerar som allt-i-allo; diskar, fixar frukost till hotellgästerna och är vaktmästare. Systern Victoria har hand om marknadsföring, PR och sociala medier.

Klarar familjen att hålla sams?
– För det mesta, säger Rasmus. Det är bara i slutet på säsongen som det kan gnissla, när man är sliten och lättirriterad.

Vilka är då fördelarna med att jobba i familjeföretaget?
– Man får mer förståelse för helheten, säger Emil.
– Jag gillar att man kan hjälpa till överallt, säger Rasmus.

Brödernas ambition sträcker sig längre än att servera läcker mat och goda drycker. De drivs av ett hållbarhetstänk som på Skoogs Krog tar sig uttryck i ett stort utbud av naturviner och lokalproducerade råvaror. Tillsammans med bönderna Ellika Nilsson och Stefan Dahlsten på Storhagens gård i Ljusnedal föder de exempelvis upp egna grisar. Bröderna serverar lokala ostar och plockar själva både bär och svamp. Skoogs Krog och Logi har fått omdömet ”Mycket god klass” i White Guide, men det är inget bröderna tänker på till vardags och de poängterar att det var under förra kökschefen Anders tid de kom med i White Guide första gången.
– Det viktiga för oss är att gästerna är nöjda och att vi får göra det vi tror på, säger Emil.

Text: Lotta Byqvist    Foto: Jocke Lagercrantz