Grisen i säcken

Emil köpte Inte grisen i säcken

EMIL BERTILSSON HADE LÄNGE TÄNKT SKAFFA GRISAR, MEN KLIMATET I FUNÄSFJÄLLEN VAR INTE VARMT NOG. EN KVÄLL SATT HAN PÅ EN MIDDAG BREDVID EN KOCK SOM VISADE BILDER PÅ MANGALICA, UNGERSKA ULLSVIN.

Emil tyckte att de såg magiskt goda ut och började leta efter några till sina tre restauranger Skoogs Krog & Logi, Gamla Veras och Berggatan 8. Ungerska ullsvin är härdiga. Tack vare sin kraftiga päls och förmåga att lagra fett klarar de kyliga klimat bra. Efter en kort tids letande hittade Emil kultingarna Doris och Helga som snabbt flyttade upp till Funäsfjällen.
–Det är kul med grisar och ingen annan har den produktionen i Funäsfjällen. Jag hade funderat länge på att köpa grisar men när jag väl slog till gick det kanske lite väl snabbt, berättar Emil och skrattar.

Men det visade sig att han inte köpt grisen i säcken, utan Doris och Helga trivs bra i Funäsfjällen. Och deras ankomst har även gjort att andra har blivit intresserade. En av dessa är bonden Stefan Dahlsten som driver gården Storhagen med sin sambo Ellika. Tillsammans med Emil utvecklar de nu grisproduktionen i området. På kort tid har de köpt fler grisar och svenska Linderödssvin, som även de trivs bra i Funäsfjällen.
Anders Kojan och Ida Klockervold på Sörmons stugby tar hand om grisarna. Så många är inblandade i Doris, Helgas och resten av grisarnas välmående. Stefan berättar:
–I dag är det stor skillnad på fläsk och fläsk och det är svårt att veta varifrån det kommer. Eftersom fler bryr sig om ursprunget ökar hela tiden efterfrågan på svenskt kött. Vår köttförsäljning är bokad flera år framöver vilket känns kul och är ett tecken på att vi är på rätt väg. Jag ser optimistiskt på framtiden som bonde.

För Stefan är grisarna ett komplement till huvudnäringen som består av ett 40-tal kor och kalvar. Hans vision är att erbjuda ett ekologiskt jordbruk med kött utan antibiotika som är här-producerat till alla som efterfrågar det. För att kunna göra det behöver han dubblera antalet kor och kalvar från 40 till 80 stycken. Han planerar också för ett eget gårdsslakteri för att skapa kontroll över hela kedjan. Stefan tycker även det är viktigt att visa kunderna hur fritt och bra djuren lever innan de slaktas.
Emils vision är att öppna en krog som är helt självförsörjande. Men för att nå dit måste man både veta och ha mycket saker. Man måste alltid tänka ett steg längre. Och man måste låta kreativa lösningar möta gammal kokkonst för att kunna ge gästen både en smakrik och en tankeväckande upplevelse. Med Doris och Helga är han en bra bit på väg mot sin vision.

Fakta om Doris och Helga- två glada grisar:
ÅLDER:
Fyller 2 år i februari 2018.
ÄTER:
Lakto-ovo-vegetarisk kost, framför allt krossat korn och havre men också ägg, mejeriprodukter som till exempel vassle som de får från Erika på Medskogens ost. Men inte kött, fågel, fisk eller skaldjur.
GILLAR:
Verkligen att böka i jorden.

 

Text: Pernilla Axelsson