fjällsäkerhet

Fjällsäkerhet

Det är bara du som kan och ska ta ansvar för dig själv på fjället.  Därför kommer här några tips kring fjällsäkerhet som är bra att ha i ryggsäcken när du beger dig ut till fjälls. Turbeskrivningarna ger en så utförlig och riktig information som möjligt av respektive tur, men din egen förmåga och vädret är helt avgörande för att det ska bli en fin tur och att du inte utsätter dig för några risker.  Nedan ges några allmänna råd för dig som går ut på vinterfjället.  Mer information kan du hämta på fjällsäkerhetsrådets webbplats, www.fjallsakerhetsradet.se.  Deras huvudråd är följande:

  • Välj rätt utrustning
  • Meddela färdväg och beräknad återkomst
  • Anpassa fjällturen efter fjällvädret
  • Följ markerade leder
  • Ta med karta och kompass
  • Rådfråga erfarna människor.
  • Ha alltid med något extra att äta och varmdryck

Ge dig inte ut på egen hand

Vi vill gärna tillägga att du inte ska åka ensam om du är det minsta osäker om vägen eller vädret. Ta inte heller för givet att du har mobiltäckning i hela området och tänk på att mobilens batteri kan ta slut (särskilt i kyla).  Därför är karta och kompass goda kamrater på fjället.

Lavinfara

Beakta lavinfaran. Krysslederna är dragna så att de ska vara säkra för laviner.  Men så snart du rör dig utanför dem måste du ha kunskap om lavinriskerna och fjällsäkerhet. Från och med februari 2017 kommer lavinprognoser för Funäsfjällen att publiceras på www.lavinprognoser.se.

Väder, vind och fjällsäkerhet

Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till vindens riktning och styrka.  Vinden är starkare på kalfjället än längre ned och dess kyleffekt är stor, särskilt vid låga temperaturer.  Turer uppe på fjället i mer än obetydlig motvind bör undvikas.

Dessa regler är särskilt viktiga att beakta vid de tre toppbestigningar som ingår i fjällskidturerna, Storvigeln, Rödfjället och Ånnfjället, där du är mer utsatt för vädrets makter.  För Storvigeln och Rödfjället är också sista etappen oledad, vilket ställer krav på din orienteringsförmåga.

Vid alla turer på fjället i detta område bör du ha med dig Calazos karta Funäsfjällen 1:50 000, där en sida är vinterkarta med skid- och skoterleder och Nordic Skileder utsatta. Dessutom finns kartappar som kan laddas ned på mobilen.

Hela Nordic Skisystemet finns också på Funäsfjällens webbplats, med aktuell information om spårens skick, och i Nordic Skihäftet, ”Spårkartor Funäsfjällen”.

För turer på fjället rekommenderas fjällskidor med stålkanter, fjällstavar med kringlor och rejäla turpjäxor. Det ökar din framkomlighet och säkerhet i isiga backar, i lössnö och på skare. Vid åkning på Nordic Skispåren i skogen ska du självklart också ha bra utrustning också Men där är du inte utsatt för vädrets makter lika mycket som uppe på fjället.

Läs även allmän information kring Funäsfjällens fjällturer innan du ger dig ut.