2. Fjällnäs Tänndalen via Svalåtjärn

Turen går över öppna och storslagna fjällvidder. Den tar dig brant uppför genom fjällbjörkskogen och fortsätter sedan över fjället till Svalåtjärn. Därifrån till höger utefter Skarvarnas västsluttning via Andersborg till Tänndalen.

Startpunkt                          Fjällnäs, Nordic Ski parkeringen
Längd                                  20 km
Typ av tur                           Envägstur
Typ av led                           Kryssled och Nordic Ski

Du startar från parkeringen vid Nordic Skis informationstavla vid väg 84 ett par hundra meter öster om Fjällnäs högfjällshotell. Du tar spåret med orange märkning norrut, ganska brant, en dryg km genom björkskogen till spårcentralen och Nordic Skis raststuga. Där tar du till höger ett kort stycke längs Nordic Skispåret till en T-korsning. Där tar du först till vänster och när du korsar kryssleden tar du den till höger i nord-ostlig riktning mot Svalåtjärn/Bruksvallarna. Du har nu kommit upp på kalfjället och har 7 km spår i öppen, vacker och småkuperad fjällterräng framför dig. Med vinden i ryggen blir denna del av turen extra njutbar! Till höger, söderut, breder Anderssjöarna ut sig och norr om spåret har du det vackra Skenörsfjället. Från Svalåtjärn som är ett nav i denna del av ledsystemet, tar du kryssleden, som är ett Nordic ski högfjällspår, mot Tänndalen och nu får du ofta sällskap med många andra skidåkare. Spåret går rakt söderut i 5 km på Stor- och Lill-Skarvens västsluttning till Andersborgs våffelstuga.

Därifrån kan du välja ett av de spår, som går ned till Tänndalen. Skidbussen stannar på flera ställen i dalen; vid Tänndalens skiduthyrning, vid skidstadion och vid Tänndalens fjällhotell. Den sista biten kan du ta till höger på det grönmärkta Nordic skispåret, som bitvis går ganska brant utför ned mot skidbron över väg 84 och skidstadion.

Ladda ner turen i utskriftsvänlig version

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led