14. Ramundberget – Fjällnäs via Svalåtjärn

En tur genom ett högt fjällpass, förbi många fjällmassiv. Den går först förbi Ösjöstugan och en bit ner i Ösjödalen och sedan vidare genom passet mellan Hästkläppen och Skenören till Svalåtjärns raststuga. Därefter en längre sträcka i öppen terräng till Fjällnäs.

Startpunkt                          Osthangsbanan bergsstation
Längd                                  18 km
Typ av tur                           Envägstur
Typ av led                           Kryssled och Nordic Ski

Från Osthangsbanans bergstation tar du dig till toppen på Fjällgårdsbanans topp följ därifrån kryssleden, som också är ett Nordic Ski högfjällspår,  till Ösjöstugan 2,5 km. Väl där tar du till vänster mot sydost och åker vidare på Nordic Ski högfjällspåret/kryssleden i Ösjödalen i cirka 3 km. När du korsar skidleden från Bruksvallarna som går till Långbrottstugan, fortsätter du rakt fram på kryssleden i sydlig riktning i ytterligare 5 km genom ett brett fjällpass mellan Hästkläppen och Kariknallarna till vänster och Skenören till höger. Spåret går därefter utför mot Svalåtjärns raststuga, där du kan ta skydd och vila en stund.

Från Svalåtjärn väljer du nu kryssleden, som också är ett Nordic Ski fjällspår, västerut mot Fjällnäs. Den följer Skenörens södra sida och går norr om Anderssjöarna i cirka 6 km över en öppen och vacker fjällvidd.  Så småningom kommer du fram till Nordic Ski-spåren vid Fjällnäs.  Ta där först till vänster och sedan till höger på det gul/gröna spåret, som går mot väster förbi en raststuga och en  spårcentral. De sista backarna ner är lite brantare. Du kommer fram till parkeringen ett par hundra meter från Fjällnäs högfjällshotell, som också är sluthållplats för skidbussen.

Ladda ner turen i utskriftsvänlig version

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.