Ramundberget–Fjällnäs

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta skidbussen eller bilen till Ramundberget. Följ vägen nordväst till den sista liften, Skarsliften. Där börjar skidspåret. Följ skyltarna mot Ösjöstugan. Om ni inte vill börja i uppförsbacke, hoppa då istället på Stjärnliften och när ni kommit upp med den åker ni snett ned till Solliften som tar er över trädgränsen upp på fjället. Där passerar den led som började vid Skarsliften. På så sätt sparar ni mycket kraft.

Färdledare:

Medel, cirka 20 km, 360 meters höjdskillnad, ca 5-7h.
En heldagstur i omväxlande fjällterräng som tar er över högfjällsplatån mellan Ramundberget och Fjällnäs. Fantastisk utsikt! Obs! Till den här turen rekommenderar vi att ni förutom denna beskrivningen även har Fjällkarta Z8 och/eller Nordic Ski Centers spårkarta som bland andra ställen finns att köpa på Turistbyrån i Funäsdalens by.

Precis där Solliften kommer upp utgår spåret till Ösjöstugan och Svalåtjärn. Ta leden som går mot sydväst mot Ösjöstugan. Den här delen av turen är ofta preparerad efter vecka 7. Efter cirka 2,5 kilometer kommer fram till Ösjöstugan som är ett väldigt populärt turmål för många med våfflor som specialitet. Ni fortsätter rakt fram i västlig riktning mot Långbrottstugan. Leden från Ösjöstugan till Långbrottstugan är  cirka sex kilometer och börjar med en brant stigning upp mot Ösjökläppen. Där uppe kommer ni in i en högfjällsdal mellan Ösjökläppen och Ösjövålen. En mycket vacker del av turen med en speciell känsla av rymd. Efter ungefär fem kilometer sammansluter leden med ett skoterspår och fortsätter en kilometer till Långbrottstugan. Stugan är inte öppen för allmänheten. Rakt söderut kan ni därifrån se Skenörsfjället. (1174 m ö h)
Efter Långbrottarstugan är terrängen lite böljande när ni fortsätter längs skoterspåret tills ni kommer ner till Kroktjärnen och påbörjar den lilla stigningen mot vindskyddet på Malmagsvålen. Strax före Kroktjärnen korsar ett skoterspår leden och där slutar skidleden följa skoterspåret. Väl uppe på Malmagsvålen har ni hamnat på ett av funäsdalens guldkorn! Den 360-gradiga utsikten är fantastisk! Ni ser långt in i Norge och ner genom Tänndalens dalgång! I norr breder den alpina högfjällsterrängen ut sig i all sin prakt!

Skriv ut som pdf vp7

vp7

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.