13. Ramundberget – Fjällnäs via Långbrottstugan

Turen går över en högfjällsplatå med vida vyer över orörd fjällvärld i Sverige och Norge. Den går först till Ösjöstugan och därefter upp över ett vackert fjällpass och ned till Långbrottstugan (privat) och sedan vidare till Malmagsvålens raststuga. Därifrån raka vägen ned till Fjällnäs.

Startpunkt                          Bergstationen Osthangsbanan
Längd                                  20 km
Typ av tur                           Envägstur
Typ av led                           Kryssled och Nordic Ski

Från Osthangsliftens bergstation tar du kryssleden uppe vid Fjällgårdsbanans topp, som också är ett Nordic Ski högfjällspår, mot sydväst till Ösjöstugan, 2,5 km. Där kan du samla krafter inför den långa etappen på högfjället.

Ta därifrån kryssleden åt sydväst skyltad Långbrottstugan och Fjällnäs. Första delen av leden, till Långbrottstugan, är cirka 6 km och börjar med en relativt brant stigning upp till det vackra fjällpasset mellan Ösjökläppen och Ösjövålen. En härlig känsla av frihet och vildmark gör denna turen speciell.

Spåret går så småningom samman med en skoterled. Den viker först av mot söder i en lång utförslöpa ned ­till den privata Långbrottstugan och fortsätter sedan i kuperad terräng fram till Kroktjärn med Skenören på vänster hand. Vid korsningen med en annan skoterled övergår spåret igen till enbart skidled.  Den fortsätter rakt fram över Kroktjärn och uppför sluttningen till Malmagsvålens raststuga.

Väl uppe på Malmagsvålen njut av den magnifika utsikten åt alla håll.  Du ser i sydväst Vigelmassivet, i norr Skars- och Skardörrsfjällen och längre bort Sylarna och Helags.  Kryssleden viker där av rakt söderut mot Fjällnäs. Snart kommer du ut på Nordic Ski spåren vid en raststuga. De sista backarna ner är lite brantare. Du kommer fram till parkeringen ett par hundra meter från Fjällnäs högfjällshotell, som också är sluthållplats för skidbussen.

Ladda ner turen i utskriftsvänlig version

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.