Sommar på Kappruet

NU HAR FUNÄSFJÄLLEN FÅTT EN NY SOMMARATTRAKTION, DESSUTOM EN SPÄNNANDE JORDNÄRA OCH VÄLDIGT MATNYTTIG SÅDAN. KAPPRUETS SKIDANLÄGGNING HAR SKAPAT EN BONDGÅRDSINSPIRERAD FJÄLLANLÄGGNING. HÄR FINNS NU BÅDE VÄXTHUS, HÖNSGÅRD OCH GETTER. MAN ODLAR SALLAD, POTATIS, RÖDBETOR, GRÖNKÅL, VINTERSQUASH, ÖRTER OCH ÄR SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ ÄGG OCH GRÖNSAKER TILL DET LILLA NYÖPPNADE TRÄDGÅRDSKAFÉET.

Foto: Anders Robertsson

Kappruet är en av Funäsfjällens minsta fjällanläggningar. Anläggningen låg i malpåse i många år. Men det var innan Sara och Stefan kom in i bilden. På några
år har man nu lyckats blåsa liv i den slumrande skidanläggningen. På vintern finns här ett par liftar, skidspår, skiduthyrning och en lunchrestaurang. Sara och Stefan har sina rötter i den Skånska myllan och därför var det naturligt att satsa på en lite annorlunda fjällprodukt med lokalproducerade grönsaker. Stefan är uppvuxen på en bondgård och har erfarenheter som är guld värda om du ska odla grönsaker i en växtzon som jag inte ens kan hitta på växtzonskartan. Växtzon VIII slutar i Hede och sen är det bara fjället kvar.

När jag besöker Kappruet för att ta lite bilder, sitter jag ner i det prunkande växthuset tillsammans med Sara och Stefan som berättar att man lockas av småskaligheten, både när det gäller matproduktionen och mötet med sina gäster. De vill att gästen ska känna lugnet i Kappruet. Här kan man koppla av och äta gott. Några av rätterna som serveras i caféet är sommarpaj med rökt fjällbog, säsongens grönsaker och trädgårdssoppa med potatis och fjällsida. Ett besök på Kappruet är perfekt för barnfamiljen. Här kan barnen gå Räven Raskars Runda och klappa getter eller titta på hönsen och det utan någon extra kostnad för mamma och pappa. Andra spännande sommaraktiviteter i och i närheten av Kappruet är Evagraven och Hällmålningarna vid Ruändan, hit kommer du på
guldtur nr 6. Det finns även gott om fina fiskevatten och mountainbikeleder i området.

Från Funäsdalen tar du dig till Kappruet via Mittådalen mot Messlingen. Vägen är bland de vackraste vägar jag åkt på. Stanna gärna till och njut av de fantastiska vyerna över Skarsfjället, Mittåkläppen, Helags och en massa andra vackra fjäll. Om du har med kameran är chanserna stora att få med några renar på bild.

TEXT & FOTO: ANDERS ROBERTSSON