3 Djupdalsvallen – Sätervägen

Letar du efter vackra, men utmanande vyer? Tur nummer tre ger dig tuff stigning och härlig utförsrullning.   Den är ganska utmanande, så välj gärna denna om du har lite cykelbana och inte är rädd för mjölksyra. Det finns ett kortare alternativ: säterturen. Men bered dig på mer utmanande cykling, eller ta med extra fika och ta många pauser!

Startplats
Starta vid gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna, följ asfaltsvägen mot Mittåkläppen.

Beskrivning

Längdåkarnas premiärspår längs Mittåkläppsvägen inleder denna mycket vackra led som är en av de finaste och bästa för den som vill ha lite mjölksyra och en hel del utför ändå.
Efter bara 500 meter övergår dock asfalten i grusväg och du har en 6,5 km stigning framför dig upp till Messmörtjärn.

Väl uppe på Stortrappsåsens utsiktsplats så får man otroliga vyer. 2,5 km efter Messmörtjärn kommer du ha hög fart i nedförsbacken och i en vänsterkurva måste du sakta ner för att hinna med att svänga av till höger vid Hågnvallen där det är skyltat MTB. Du har nu kommit in på en lite mindre men än roligare grusväg som bjuder på härlig utförsåkning. Se dock upp för mötande fordon, vandrare, kreatur och renar!

Nere på Vitäggen (en rullstensås) tar du av till vänster och följer stigen som även är uppmärkt som Säterturen. Den mynnar så småningom efter härlig singeltrack ut på Mittåkläppsvägen igen och där svänger du vänster och strax är det dags för ett obligatoriskt stopp vid Våffelbruket på Djupdalsvallen.

Hemvägen från Djupdalsvallen inleds med grusvägen som leder tillbaka till Bruksvallarna. Snart kommer belöningen med 6,5 km utförsåkning ned till Bruksvallarna. Se upp för mötande trafik!

Vill du få en lättare cykling tar du bilen ända upp till Djupdalsvallen (betalväg) och cyklar enbart Säterturen som är skyltad från parkeringen. Säterturen är cirka 5 km.

Skriv ut som pdf tur3