kariknallen

18 Kariknallen

Kariknallen. Grön. 5 km. 300 meter höjdskillnad. 2,5 timmar.
Våffelservering med underbar toppkänsla på 1050 meter över havet.

Startplats
”Knallparkeringen” ovanför Rockvallen i Bruksvallarna. Ta vägen mot Walles från Stigmyhrs, och sväng vänster mot Rockvallen innan ni passerar Össjöån.
Fortsätt vägen upp till ni når en Parkeringsskylt upp till höger. Den parkeringen är startplats.

Beskrivning

En lämplig tur för hela familjen, med lätt vandring genom björkskogen i början, och från trädgränsen kan du sen välja mellan den branta och något kortare vägen, eller den lite längre men inte lika branta vägen upp till toppstugan. Stigen är väl markerad och normalt torr och fin. Om det inte regnat, så det går bra att gå i t.ex. gympaskor.

Stigen upp kantas av fina gräsmyrar, och under högsommaren mängder av fjällblommor. Väl uppe väntar belöningen med en fantastisk utsikt; du har byn Bruksvallarna nedanför dina fötter. Tittar du mot öster, så ser du Funäsdalen och Funäsdalsberget, mot söder så reser sig Storskarven 1260 möh, och mot väster ser du bl.a Hästkläppen och lite längre bort vid horisonten, så sticker Skarsfjället upp med sina 1594 möh.Blickar du lite mer norrut så ser du också Mittåkläppen, det kanske mest kända fjället i hela området, med sin speciella profil.

Historien kring Kariknallens toppstuga började 1957, då ett gammalt ”fjös” (ladugård) flyttades upp på fjället. Den byggdes sedan om, och var 1959 klar för servering. Då som nu, är de nygräddade våfflorna med hjortronsylt favoriten hos gästerna. Stugan har öppet både sommar och vinter, och på vintern kan du få tolkhjälp med Snövessla eller bandvagn upp till stugan. Ring för info om öppettider 0684-201 55. Som kort förlängning kan man göra en toppbestigning, t.ex. Beritkläppen som ligger ett stenkast från stugan.

Skriv ut som pdf tur18

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur18