White on the Hill – hög mysfaktor i Svansjöbacken

Svansjöliften har fått sin första servering i backen. ”White on the hill ” heter den och drivs av stockholmaren Paul White.

Sugen på en kopp kaffe, något sött eller kanske en omelett? Då kan du stanna till vid det gamla lifthuset där Solskensliften en gång låg, mellan pist 1 och 2 vid Svansjöliften. Lifthuset är numera ombyggt till café och öppnade lagom till säsongsstart. Frågan är om det var Paul som hittade lifthuset eller om det var lifthuset som hittade honom.

– Ibland kan man undra om det är slumpen eller det undermedvetna som driver en framåt, säger han.

I alla fall stod huset där övergivet i backen när Paul förra vintern såg det för första gången. Han befann sig i Tänndalen för att hjälpa en kompis att sköta liftarna och kunde inte släppa tanken på lifthusets möjligheter. Tänk om man skulle göra café av det? Eftersom Paul gillar att förverkliga sina drömmar har han lagom till denna säsong förvandlat lifthuset till caféet ”White on the hill”. En röd tråd för caféverksamheten är hållbarhet och att minska matsvinnet. Ingredienserna handlar han främst lokalt för att gynna näringslivet på plats och istället för engångsartiklar används muggar och fat av emalj. Caféet har bara 16 platser.

– Min förhoppning är att folk väljer att samtala med en ny vän hellre än att stirra i mobilen, säger han.

Förutom caféet driver Paul ett produktionsbolag för företagsfilm på Södermalm i Stockholm. Han har rest mycket hela sitt liv och ständigt testat nya saker. Visserligen är han född på Söder men han tillbringade flera uppväxtår i Tanzania, eftersom båda hans föräldrar arbetade där.

Naturen har han alltid älskat. För några år sedan började han att tillbringa allt mer av sin tid i Abisko, därför kändes steget att bli vintertänndaling inte särskilt långt.

– Att må bra är viktigt och vinterstockholm är väl inte det roligaste, säger han. Så att ha möjligheten att skifta verksamhet och plats under vintern är en otrolig förmån. Här uppe mår jag bra.

Det bästa med Tänndalen, enligt Paul:

  • Att det är så genuint.
  • Att det är en ovanligt reklamfri skidort.
  • Det fantastiska matutbudet Tänndalens skidområde.

Mer om Paul White

Ålder: 49.

Familj: Singel.

Bor: Tänndalen och Stockholm.

Gör: Driver caféet ”White on the hill” i Tänndalen.

Bakgrund: Jobbat som scentekniker på Operan, startat bar på vandrarhemmet af Chapman i Stockholm, varit dykinstruktör på Gotland och i Egypten bland mycket annat.