Varma vänner i backen

  Till Funäsfjällen kommer många för magisk skidåkning på både längden och tvären. Man njuter av allt fjällnaturen har att ge och av tiden tillsammans. Men här finns också mängder av lurviga varelser: rävar, myskoxar, björnar, lodjur och till och med ett glatt storögt blåbär.

 

Här i fjällen säger vi ofta att alla är våra vänner. En av höjdpunkterna, särskilt om man är mindre är att skaffa sig nya fjällkompisar. Det gör upplevelsen lite större och man lär sig ofta att åka skidor eller snowboard bättre tillsammans. Här finns det mängder av lurviga kompisar att lära känna i backarna.  Välkommen till deras magiska värld!

Bärra i blåbärsskogen

I Tänndalen ligger Blåbärslandet och Krokskogen. Där hittar du både åkning för de allra modigaste nybörjarna till de snällaste backarna. Där bor också Bärra Blåbär, ett av Sveriges få levande lurviga blåbär!

Runt om i skogarna här i Härjedalen hittar du miljontals med blåbär, men Bärra är unik. Ett skidproffs som är snällare än självaste Bamse. För att visa och lära ut det magiska med skidåkning har Bärra byggt Blåbärslandet med både en snabb slalombacke och en backe perfekt för både störtlopp och långa svängar. Eftersom Bärra är uppvuxen i fjällen kommer skidåkningen nästan naturligt. Men för alla som vill lära sig finns Bärra där för att stötta och ge bra tips. Han vet hur läskigt det kan kännas att stå där på toppen med darriga ben som känns som sylt. Med träning kan man jobba bort rädslan och ta sig an backarna som ett proffs. Och tränar man mycket kan man bli lila bra som en av Bärras bästa vänner, Lilla Lo.

”När man plogar kan man tänka att man ska forma skidorna till en pizzabit eller glasststrut, beroende på vad man känner sig mest sugen på” -Bärra

Räven Raskar över backen

Borta i Kappruet bor Räven Raskar. Raskar är lika smart och listig som snäll och kan de bästa tipsen för hur man lär sig åka skidor. Det allra bästa är att ha kul, att hoppa och studsa och räva runt. Hur rävar man runt? Det är ungefär som att leka rövare, fast man är snällare och tar inget. Man åker istället på upptäcktsfärd, gärna i Raskars skog och finner olika skatter och nya vänner. Men det Raskars bästa tips är maten. Man blir alltid en bättre skidåkare när man är mätt och belåten. Speciellt om man fyllt magen med rejält med räv-mat. Och den allra bästa räv-maten är som alla vet: spagetti och köttfärssås.

”Räva runt, skutta och ha kul” – Raskar

Ett urtidsdjur att bli vän med

I Sverige finns det inte många myskoxar kvar. Några betar ute i det vilda borta i Tännas, andra hittar du i Myskoxe hägnet. Men en envis liten filur  – Matte Myskoxe hittar du glatt åkandes i backarna runt Tännäskröket. Vi vet inte exakt var han bor, han är lite hemlig av sig. Men det sägs att det är i någonstans i bergen Hemkröket och Mellankröket.

Oftast åker Matte skidor och hjälper gärna alla som vill lära sig. Han vet hur svårt det kan vara oavsett om man har fötter eller klövar. Några som som inte alls är intresserade av att åka skidor är Mattes släkt i hägnet och hans kompisar i Fäbolandet: dvärg-getterna Greta, Snövit & Ariel. De vill mest bara leka, mysa och äta. Även om Matte då och då peppar dem att testa på snowboard eller längdskidor. Tur är väl att det finns många barnkompisar i backen som vill hänga med på turerna på vildmarksstigen istället!

”Alla kan lära sig att åka skidor, oavsett om du har fötter eller klövar, bara du vill!”

En liten älskling

Goknulen är en något försiktig liten figur som är snäll, glad, rolig, stark och mycket klok, en älskling, hjärtevän och bra kompis på bygdemål. Goknulen bor i Bruksvallarna bland ståtliga träd och långa längdspår. Många människor kommer till Bruksvallarna för att få vila, vara tillsammans, lyssna till naturen, vandra, åka skidor och mycket annat, då kan de få känna på den omtänksamhet som finns bland människorna.

Även om längdåkning är härligt, men allra härligast är tiden tillsammans. Att få ge sig ut på en lång tur hela familjen, njuta av god mat och snälla ord. När man kommer tillbaka tar Goknulen gärna emot en eller fem kramar!

” Allra härligast är tiden tillsammans.”

Text: Josefin Torenfält