Vårens vackraste äventyr

Det har varit en tidig morgon, 06.00 ringde väckarklockan, men med dagens skidtur i tanken är lockelsen att ligga kvar i sängen inga problem att motstå. Efter en snabb frukost och med de vanliga morgonrutinerna gjorda är du snart redo att ge dig iväg. Du packar ner det sista i ryggsäcken som ska med dig ut på fjället.

Termosen med varm choklad och matsäcksmackorna åker givetvis ner, men du tar även med dig en chokladbit och lite russin för snabb energi också. Vindjackan, de tjockare handskarna och den extra mössan lägger du på toppen i ryggsäcken för att ha nära till hands om snabbare väderomslag skulle ske. Upp med ryggsäcken på ryggen, ut genom dörren och på med skidorna. Du är iväg!

Idag utgår turen direkt från dörren vid stugan. Ett alternativ hade varit att ta bilen upp mot fjället en bit, ett annat att ta liften upp eller åka någon av snövesslorna som kör sina turer. Men du är ute i god tid och lite extra motion är alltid skönt. Upp längs skidspåret mot fjället till en början och du märker snart hur skogen börjar tunnas ur ju längre upp mot kalfjället du kommer. Nu omgärdas du enbart av någon enstaka, krokig och vindpinad fjällbjörk och det är dags att säga adjö till det pistade skidspåret och vinkla ut på skaren. Gårdagens dagsmeja och nattens kallgrader har  fått skaren att bli benhård och slät som ett salsgolv. Ett millimetertjockt lager av lätta snöfjun gör att skidornas kanter greppar bra. Terrängen fortsätter brant uppför när du skråar dig upp längs fjällsidan. Du vet att belöningen när du väl forcerat sluttningen kommer vara värt varenda sekund av ansträngning.

Väl uppe kommer du ha hela fjället till ditt förfogande och möjlighet att styra turen vart du vill, helt och hållet efter humör, dagsform och tycke. Solen har precis börjat klättra något högre på sin bana och träffar dig nu i ansiktet. Du känner de varma strålarna på kinderna, inte en tillstymmelse till moln på himlen idag. Kontrasten mellan den klarblåa himlen och den kritvita snön är något som lika gärna skulle kunna vara hämtat från ett vykort.

Efter att ha susat fram över skaren ett tag känner du hur magen börjar kurra. Det är nu lika bra att leta upp närmsta soldriva, avnjuta den medhavda matsäcken och ta en välbehövlig paus för att återhämta krafterna. En kopp varm choklad smakar nog sällan så bra som på fjället och snart känner du hur krafterna är på topp igen efter att även mackorna är uppätna och en chokladbit är avnjuten i den varma vårsolen.

Lika bra att börja styra kosan hemåt nu, även om turen hade kunnat vara många timmar till innan skarens solida yta börjar ge vika för den varma vårsolen. Utför hela sista biten tillbaka till stugan. Du kavlar ner ärmarna på jackan som du tidigare kavlat upp, en rejäl stoppsladd avslutar skidturen precis utanför dörren och du lutar upp skidor och stavarna mot ytterväggen innan du kliver in. Väl innanför dörren möts du av doften av nyrostade mackor och ett rungande välkomnande från resten av familjen som precis slagit sig ned vid frukostbordet, klockan har ju trots allt inte ens hunnit passera 10. Du slår dig ned vid bordet för att snöra av dig pjäxorna och delge allihopa om skidturen på morgonkvisten. Nu står hela dagen till förfogande att hitta på vad som helst tillsammans med resten av familjemedlemmarna och njuta av vistelsen här i underbara Funäsfjällen!

Artikelförfattare Konrad är en äkta Völlarbo
och känner fjället som sin egen ficka.

Konrads 5 favoritturer

Anåfjället, Ljusnedal

En skidtur upp mot Anåfjället, öster om Funäsdalen är en fin tur. Man kan starta både i Funäsdalen men också enkelt parkera nere vid Ljusnedal om man snabbare vill ta sig upp på fjället. Från Ljusnedal är det cirka 6-7 km via Anåfjällspåret innan man kommer upp till de karakteristiskt spetsiga topparna som kännetecknar Anåfjället. Det är en ganska tuff klättring upp hit men väl värt mödan när man kommer upp och får se utsikten över Ljusnedalssjön, Funäsdalen och fjällvärlden.

Bruksvallarna & Ramundberget

Hela dalgången lämpar sig väldigt bra för skarskidåkning. Snabbt och enkelt kan tar man sig upp på kalfjället. Fjällterrängen här är relativt skonsam med ett otroligt vackert böljande landskap. Ta bilen upp till Walles högfjällshotell, Bruksvallarna och åka mot Össjöstugan. När man kommit upp på fjället en bit viker ni av från spåret. Dalgången Bruksvallarna Ramundberget brukar oftast vara ett säkert kort för de som vill hitta en bra snödriva att gräva ner sig i och samla soltimmar, utan att insatsen för att ta sig dit är så stor. Ett annat alternativ är att ta liften upp på fjället i Ramundberget och åka mot Össjöstugan. Från lifttoppen är det cirka 2,5 km till våffelstugan och mestadels utför och lättåkt. Är skaren god så kan man härifrån även åka norrut mot Gröndalen och bort mot det mäktiga Skarsfjället. Ta bandvagnen från Hotell Bruksvallsliden upp till Kariknallens våffelstuga. Ett skönt sätt att snabbt ta sig upp på fjället. Härifrån kan man åka vidare på skaren bort mot Tänndalen och Fjällnäs och ta en tur runt de omkringliggande topparna. Avsluta med en nygräddad våffla vid Knallens våffelstuga. Norra sidan om Bruksvallarna är också väldigt fint. Lättaste sättet att ta sig dit är att följa Mittåkläppsspåret till en början innan man viker av och glider ut över skaren mot Vallarfjället. Här väntar en väldigt lättåkt fjällterräng som får en att häpna och ett smörgåsbord av små runda toppar att bestiga. Denna norra sida kan dock vara lite mer väderkänslig vid hård vind och är något man bör ta i beaktande då man planerar sin skidtur.

Skarvarna, Funäsdalen

Man kan enkelt ta bilen från Funäsdalen, i riktning mot Tänndalen och parkera uppe vid Hållan och starta sin färd härifrån. Uppför mot Skarvarna och Malmbäcksstugan till en början men väl upp på väntar imponerande vyer och en otroligt vacker skidåkning. Om skaren är bra kan man sedan välja att antingen ta en tur upp Lillskarven och Storskarven och kanske till och med bort mot Kariknallen eller om man här väljer att åka mot Andersborgs våffelstuga där man kan ta en riktig go´fika.

Flatruet, Mittådalen & Ljungdalen

Att ta bilen upp på Flatruet är en riktig höjdare vid fint väder under vårvintern. Skidåkning på skaren här uppe brukar vara ett säkert kort då  man letar efter hård och fin skare. Flatruvägen är Sveriges högst belägna bilväg och bara bilfärden kan vara en upplevelse i sig. Parkerar man uppe på högsta punkten så väntar här en oändlig fjällmiljö i alla fyra väderstreck och valmöjligheterna är obegränsade. Väldigt vackert att härifrån åka mot det mäktiga Helags massivet som tornar upp sig mot horisonten.

Tänndalen & Fjällnäs

Denna dalgång bjuder på fantastiskt skidåkning då skaren tillåter, på båda sidor av dalgången. Väldigt vackert att åka runt Vättafjället och Rutfjället och man kan enkelt ta sig upp på fjället med hjälp av någon av liftarna i de omkringliggande liftsystemen. En riktig guldklimp är att åka från Tänndalsvallens lifttopp via Svanåkläppen, bitvis över Svansjön, för att sedan börja skråa sig upp mot Vättafjället och mot den pampiga Storvigeln. Här är väldigt speciell terräng med ett kargt och säreget utseende. Många omkringliggande stenar och ojämnheter som snarare påminner om ett rymdlandskap än den fjällnatur man är van vid här i Västra Härjedalen.

SIST MEN INTE MINST Slutligen så är det värt att poängtera och påminna om är att det enda som faktiskt sätter gränserna för vart skidturen bär av är den egna fantasin, hur länge skaren ser ut att bära och vilka ambitioner man har med turen. Skarskidåkning är verkligen en ynnest vi har här i området. Ett otroligt enkelt sätt att få uppleva den makalösa natur som finns här i Funäsfjällen. Att uppleva denna fjällmiljö i total tystnad och njuta av vårvintern och ”den femte årstiden” är något alla borde få vara med om. Vi här i Funäsfjällen är stolta över att kunna erbjuda dessa äventyr och vill varmt rekommendera dessa till er som vistas i vår vackra fjällmiljö.