Skidåkare i ett luftigt Tänndalen

Välkommen till en fjällsemester med gott om avstånd

Här finns lugnet och storslagna upplevelser. Något vi älskar att dela med oss av. Men nu måste vi göra det på ett annat sätt. Trots att det finns 6 olika skidområden, efter mil av spår och leder att utforska på skidor eller skoter, så finns det också platser där vi kommer nära. Och där är vi extra noga med avstånden.

Foto: Tänndalen

Vi är friska

Den absolut viktigaste regeln är att vara helt frisk. Känner du dig hängig, är snorig eller hostar så stannar du självklart hemma. Eller om du redan är här: stanna i ditt boende och kontakta vårdguiden 1177 om det behövs. Denna regel gäller för gäst som personal, överallt – alltid.

Är du frisk och ute bland folk, tvätta händerna ofta och använd handsprit där den erbjuds. Vilket är på många platser hos de flesta anläggningar. På alla extra viktiga platser påminner vi dig, så det går inte att glömma. Precis som var du ska nysa eller hosta: i armvecket såklart.

Det personliga mötet

Vi är glada att se dig. Men som sagt på lite avstånd. Alla boendeanläggningar och stugor har anpassat sig. Du kommer att få utförlig information i din bokningsbekräftelse om var och hur du hämtar nycklar, om det är i reception eller vid särskild utlämning. Hos varje anläggning finns även information om vad som gäller på plats, exempelvis kring frukost, middag och aktiviteter.

Runt om i byarna och anläggningarna finns även praktiska tips, råd och markeringar på golven. Följer dem så håller du avstånden och är snäll mot dina medmänniskor.

Aktiviteter och utrustning

De allra flesta aktiviteter sker ju utomhus med gott avstånd till varandra. Även uthyrningen har till stor del flyttat ut för att du tryggt ska kunna möta guide och hämta din utrustning. Det allra bästa är att förboka allt innan – särskilt nu när det är många besökare. Allt för att vi och du ska kunna planera och tar fram utrustning i god tid så att det inte blir trängsel.

Självklart är vi alla noggranna med tvättningen av utrustning mellan varje gäst.

Handla som ovanligt

Som vanligt här i Funäsfjällen kan du handla mat, gå på restaurang eller köpa utrustning eller kläder – på ganska vanligt vis. Men, med några undantag. Känns det som många i butiken? Vänta utanför ett tag. Och även om det är mysigt att hela familjen handlar tillsammans, låt gärna en handla åt alla. Det hjälper oss att minska trängsel och hålla avstånd.

Många restauranger erbjuder avhämtning om ni vill äta i stugan, eller ring gärna och boka ditt bord innan. Såklart kan du även kika in spontant när hungern faller på, alla är serviceproffs och hjälper er på bästa vis.

 

En gäst i naturen

Här möter du den storslagna naturen, en makalös fjällmiljö som gett glädje åt generationer. Och den tar vi hand om tillsammans. ❤️ Detta blir extra viktigt nu när vi är många besökare.

De magnifika renarna

Här i Funäsfjällen har vi flera samebyar och många renbetesområden. Dessa djur är fantastiska och dyker upp både på fjället, i dalgångar och ibland i byarna. Det är viktigt att hålla avstånd till dem. De kan tyckas ganska tama och orädda, men så är inte riktigt fallet. De kan bli stressade, särskilt om de har renkalvar. Beundra dem på avstånd. Och råkar de vara i vägen, kör/vandra försiktigt förbi dem.

Följ lederna (oftast)

Ett tips för alla men för vissa en regel. För skoter gäller detta till 100% om du inte är i ett friåkningsområde. Skotertrafik är nämligen reglerat, vilket betyder att det är förbjudet att avvika från leden. Inte ens en liten genväg, om det inte är du som äger marken det vill säga. För dig som turar på skidor gäller allemansrätten.Se bara till att du är rätt utrustad: både med kunskap och packning innan du avviker från leden. Detta för att du ska komma hem helskinnad. Vädret kan skifta snabbt. underlaget kan innebära lavinrisk och det kan vara lätt att fara vilse i det vita vinterlandskapet. Vill du ut på äventyr kan det fjällsäkraste vara att boka en guide!

Vett och etikett på spåren

Gå inte i skidspåren. Är du ute och promenerar? Gå ytterst av skatespåret om du behöver använda dig av ett skidspår. Det blir så gropigt och svåråkt när man går i skidspåren. Och det heter ju skidspår. Vi jobbar på vandringsspår! Idag finns ett spår vid risnäset och mot sjön. Och ett vid skidstadion i Tänndalen.

Precis som i trafiken är det ömsesidig respekt som gäller. Här finns inga hastighetsbegränsningar, varken uppåt eller neråt. Alla har sin takt.  Vill du köra om? Gör som i trafiken. Kolla att läget är fritt kör om. Håll alltid en hastighet så att du kan stanna för hinder framför. Folk trillar. Stanna gärna och kika att allt är ok med den som trillat. Det kanske säger sig självt. Men vi säger det ändå.

Kom ihåg. Det allra viktigaste är att ha trevligt. Inte bara du, utan alla. Snabb som långsam. Elit som nybörjare. Var snälla mot varandra.

Det som följer med ut, följer med hem

Det låter som självklart att inte lämna skräp i naturen. Men ibland händer det att något glöms kvar. Så ta alltid en extra titt efter att du fikat. Ett tips är att ha med en skräppåse att lägga allt i eftersom och kasta när du kommer tillbaka till byn. Vid fjällparkeringarna finns det också sällan papperskorgar. Så se verkligen till att få med allt hela vägen hem. För dig som har hund: är du vid ett spår så se till att plocka upp efter er OCH ta med påsen hem. Lämna absolut ingen påse med hundbajs kvar i spåret. Det hälsar våra pistörer som tycker att det är väldigt otrevligt att rensa plast och bajs från sina pistmaskiner.

Toapaus?

På fjället finns inga toaletter, eller kanske i en raststuga måhända. Behöver du kissa, gå undanskymd. Använder du papper. Ta med det tillbaka. Är det nummer två du MÅSTE uträtta, gräv ner det. Rätt enkelt. Det som göms i snö kommer fram i tö.