Sommarens framsteg på våra leder

Vilken sommar vi haft! Både jobbmässigt och besöksmässigt. Arbetet med våra leder har varit omfattande, men vi ser redan stora förändringar och förbättringar. Förutom arbetet med själva lederna har det pågått en stor planering av ett helt nytt skyltsystem. I år har vi hunnit få upp de flesta av skyltbärarna. Arbetet kommer att pågå kontinuerligt även under nästa år. Här nedan har vi samlat ett axplock av de största arbeten som pågått under sommaren. Vi hoppas att ni hunnit upptäcka några av dem ute i våra fjäll redan nu och ser fram emot att slutföra arbetet nästa sommar!

Nya, förbättrade och omdragna cykelleder

Störst fokus har, precis som förra sommaren legat på vandring och cykel. Vi har jobbat särskilt intensivt med våra cykelleder, både genom att bygga nya men också genom att arbeta med hållbarheten på våra befintliga leder.

Vi har redan fått mycket positiv respons på just cykellederna uppe vid Mittåkläppen och Fålåtjärn. Vid kläppenområdet har vi nu fyra jättefina leder. Vissa har funnits förut men med lite annorlunda dragningar. Andra är helt nya.

Nu precis på slutet av säsongen har vi även gjort omdragningar på MTB led 33 mellan Fjällnäs och Hamra. Här fanns sen tidigare en fint belägen tur som var väldigt blöt och inte särskilt hållbar. Vi gjorde en parallellförflyttning upp på bättre mark. Det blir en pärla i Tänndalen.

MTB-turen som går utmed Ljusnans södra sida i Kåvan, Funäsdalen, är en otroligt fin (men teknisk) tur. De senaste åren har den tyvärr eroderat och slitits, men i år har vi arbetat med den för att återigen göra den mer hållbar för cyklister – en lång tid framöver.

Utöver dessa crosscountryleder har vi även grävt en ny led uppe vid Eriksgården som fått namnet Funäsdalen Bikepark. Här har vi i Projektet grävt en led och senare fick vi hjälp av ett drivet gäng ideella arbetare som byggde en led till i dialog med oss och Ulf på Trail Solutions. I samband med detta jobb gjordes även en omdragning av längdspåret som tidigare gick brant ner mot Eriksgårdens Fjällhotell och svängde tvärt höger. Detta har varit en olycksdrabbad sträcka som nu blir betydligt flackare, rakare och enklare.

I Tännäs har vi även där grävt en ny led med ett par olika alternativ att välja på. Här kommer satsas mer på cykel nästa sommar!

Bättre vandringsupplevelser

På vandring har vi bl.a varit vid Sveån och fixat spänger över den nya delen längst upp på fjället. Dessutom beslutade vi att vända på turen och skylta den motsols efter förslag från gäster. Detta för att få fjällen i blickfånget när man går istället för i ryggen. Självklart ska det vara så! På Hamrafjället har det jobbats en hel del med vattenavledning på blöta partier.  Malmagsvålen har fått nya spänger och vissa mindre omdragningar.

Nordic ski

På skidspåren i Fjällnäs har funnits en brant S-kurva som kunnat ställa till problem för ovana åkare. Här har vi fixat till en ny dragning för att räta ut och förenkla den biten. Under vintern kommer nya skyltar att löpande sättas upp, men den gamla skyltningen kommer tillsvidare att fortsätta sitta uppe.

Omskyltningen pågår fortfarande

På skyltfronten har fokus legat på att bygga våra skyltbärare som vi ska skruva upp skyltarna på under höst/vinter. Vi har byggt runt 170 st bärare i olika storlekar för olika typer av skyltar. Just det nya skyltsystemet är något vi tror kommer göra stor skillnad i vårt ledsystem och vi är spända på att få höra responsen från gästerna i vinter och nästa sommar.

Målet med skyltbyggnationen var högt ställt och som det ser ut kommer vi lyckas få upp det vi siktat på. Samtidigt har vi en stor ödmjukhet inför uppgiften och är väl införstådda med att kompletteringar kommer att få göras nästa sommar. Allt för att upplevelsen för gäst ska bli så bra som möjligt, samtidigt som det är det bästa ur ett hållbarhets och säkerhetsperspektiv.

Har ni tankar och funderingar? Tveka inte att höra av er till oss i projektet, enklast når ni Petter Eurenius som är projektledare.

En härlig säsong som går mot sitt slut

Allt som legat i planeringen för stigbyggarna har hunnits med, med vissa ändrade planer här och där. Såsom det alltid blir. Men vi är otroligt stolta över allt det som hunnits med. Trots en senare start än tänkt. Nu har de flesta stigbyggare avslutat sin tjänst för säsongen och vi går in i vintersäsongen med fortsatt arbete med Nordic Ski och skoter.

Tack för denna sommar, nu blir det vinterfokus!

Hälsningar Kalle, Jocke och alla fantastiska stigbyggare!