Skoter – Inte bara för skoterfantasten

SKOTERN ERBJUDER MÖJLIGHETER FÖR SÅ MÅNGA FLER ÄN DEN BENSINDOFTÄLSKANDE SKOTERFANTASTEN SOM HELST KÖR I FRIÅKNINGSOMRÅDEN ATT KUNNA KOMMA LÅNGT UT I FUNÄSFJÄLLENS VACKRA OMRÅDEN. HÄR ÄR NÅGRA AV ANLEDNINGARNA TILL VARFÖR JAG GÄRNA HAR TILLGÅNG TILL SKOTER OCH DE 610 KM SKOTERLEDER SOM FINNS I FUNÄSFJÄLLEN.

Foto: Rickard Bergstedt

Text: Louise Östberg

Kombotur skidor/skoter
Jag vill göra en tur på fjället, de äldsta barnen både vill och orkar hänga med medan den yngsta på bara 6 år väldigt gärna vill följa med men erfarenheten säger mig att orken kommer tryta efter bara någon kilometer. Min partner är sliten i kroppen just idag och ändå vill hela familjen göra ett äventyr tillsammans. Då passar kombinationen skidor och skoter perfekt! Vi startar på olika håll, skidåkare för sig och skoteråkare för sig. Sedan möts vi efter några kilometers skidåkning på någon av områdets många våffelstugor där skidspår och skoterled oftast möts. De äldre barnen får åka längre på skidor, den yngsta får fortsätta bak på skotern efter lagom många kilometer i spåret och alla får uppleva högfjällsmiljö på sina egna villkor med hela familjen samlad.

Topptur
I den bästa av alla världar har jag hela dagar till mitt förfogande för ett topptursäventyr och därtill en fantastisk kondition och ork för en lång anmarsch innan den riktiga toppbestigningen börjar. Men i verkligheten väntar familjen, hemma eller i slalombacken, och träningstimmarna i höstas blev inte riktigt så många som jag hade önskat. Då erbjuder skotern ett sätt att komma ut snabbt och förkorta anmarschen och tiden ute samtidigt som jag får uppleva magin på topptur på någon av Funäsfjällens många toppar. Några av mina favoriter som är lättillgängliga med skoter är Skarvarna, Skenören och Anåfjället. Kör själv med kompisar eller boka en guide för ditt topptursäventyr.

Tjejgänget
När mina tjejkompisar kommer på besök vill jag visa dem de stora vidderna, de höga fjällen, den oändliga utsikten. Men inte alla kan eller vill åka längdskidor en hel dag så ibland hyr vi skotrar och drar ut på äventyr. Vi kommer längre bort än vad vi hade gjort om vi bara haft skidor och vi får uppleva både hög fart när vi kör och stillhet när vi stannar och fikar långt ute på fjället. Ett skoteräventyr ger ett helt annat minne och är en annan typ av snackis jämfört med ännu en spadag.

Fiske
Sist men inte minst erbjuder skotern ett enkelt sätt att komma ut och isfiska. Att få sitta med pimpelspö vid uppborrade hål i isen och vänta på att det ska nappa. På våra fiskeutflykter hänger både barnen och morfar med, han som annars har svårt för att ta sig längre sträckor på skidor i fjällterräng får med skotern uppleva mer fjäll än vad han annars hade kunnat. På köpet får vi höra spännande historier om hur det var när han var färdledare på fjället för många, många år sedan.