Nytt skidgymnasium till Funäsfjällen

Funäsdalen har en lång tradition av att locka tränings- och tävlingsgrupper från hela världen. Nu sker nästa steg i utvecklingen som Sveriges internationella ungdomsarena: Skidgymnasiet 10K väljer Funäsdalsberget som sin alpina plattform för att utbilda framtidens elitåkare. Som en start har man valt att teckna ett treårigt avtal med möjlighet till förlängning,

– Funäsdalsbergets backar håller hög klass och ger oss de utmaningar som behövs för att utvecklas. Med korta omloppstider och ett underlag som prepareras efter våra behov får vi hög kvalitet på varje pass, säger Jörgen Nordlund medgrundare och huvudtränare på 10K Alpine. Funäsdalsberget är vårt andra hem och man känner verkligen att man kan slappna av och ladda om efter tuffa tävlingsrundor, fortsätter Jörgen.

10K Alpine är ett alternativt skidgymnasium där utbildningen för eleverna sker på distans i regi av Hermods. De utbildar eleverna både i en karriär som aktiv elitåkare och inför en kommande karriär inom skidsporten när skidorna lagts på hyllan.

Funäsdalsberget har en lång tradition av träning och tävling med en aktiv lokal förening, Pinnens racing och ett bra samarbete med skidförbundet. I samband med att Europacupen arrangerades i Funäsdalen tidigt i vintras presenterades Funäsdalsberget som Sveriges nationella ungdomsarena för alpin skidåkning. Att få ett skidgymnasium har länge varit en förhoppning som en del av utvecklingen mot en komplett racearena.

-Vi är otroligt stolta över att 10K väljer att förlägga sin träning hos oss. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en anläggning där framtidens alpina världsstjärnor kan skapas. De kommer också in som ytterligare en aktör för att hjälpa till att skapa en tränings och tävlingsarena på högsta nivå. Det handlar om allt ifrån underlag, säkerhet och inte minst en miljö där alla åkare kan fokusera på sin utveckling som alpin skidåkare, säger Ted Wengler, VD Funäsdalen Berg & Hotell

Träningen kommer framförallt att förläggas till försäsongen, från öppning i november och fram till jul. Tidig säsongstart och tillgång till långa backar samt bra underlag är det som gör Funäsdalsberget till en bra plats för att bedriva alpin träning på. När tävlingssäsongen sedan drar igång varvar 10K Alpine tävlingar med kortare nedslag i Funäsdalen för träning under hela vintersäsongen.

Det finns också en stor erfarenhetsbas i Funsäsfjällen, det är inte bara backarna som håller hög klass. Linn Öhagen som är en av de som driver Pinnens raceing har elit bakgrund, såväl Som Nike Bent som numera jobbar i Tänndalen och Kajsa Kling som nyss avslutade sin elit aktiva karriär.

 

-Jag ser fram emot att över tid se eleverna utvecklas och har själv erfarenhet av hur bra och effektivt man kan träna både teknik- och fartgrenarna på Funäsdalsberget, säger Kajsa Kling, Raceansvarig på Funäsdalsberget.

 

 

Foto skidåkare: Emrik Jansson

Foto Kajsa Kling: Rickard Bergstedt