De sa ja i fjällen – en solskenshistoria

2013 sågs de för första gången på det fjälligaste stället som fanns i Stockholm: Årebaren Broken. Resten är en solskenshistoria som toppas av ett magiskt och soligt vårvinterbröllop i Tännäskröket.

Skidor både utför och på tvären är en viktig del av både Eriks och Lovisas liv. Erik är en inbiten längdåkare som elitsatsade tills han var 20. Lovisa satsade på längd tills hon var 13 och orienteringen tog över. Men fjällintresset är fortfarande riktigt stort hos båda och ett intresse de fortsatt att utveckla tillsammans. Sedan de träffades har de spenderat många somrar och vintrar i Eriks föräldrars stuga i Bruksvallarna. 

– Vi är riktigt fjällbitna båda två och lägger gärna stort fokus på härliga vintersemestrar, berättar Erik. När de förlovat sig och började att planera bröllopet stod valet mellan två platser: Bergslagen – där Lovisa kommer ifrån – eller bergen i Funäsfjällen.  

– Vi kollade på många härliga platser men det kändes som fjällen var vårt gemensamma ställe. När vi hittade Tännäskröket så kändes det perfekt. Både platsen i sig men också att vi och dem hade samma syn på vårt bröllop och de kunde dessutom ta hand om hela konceptet, berättar Lovisa. Allt från boende, till mat och ceremoni. Bröllopet var planerat för 40 gäster.

– Vi hyrde stora stugor på mellan 6-10 bäddar där alla gäster fick plats. Vi ville att det skulle bli som en fantastisk fjällweekend som kryddades med ett bröllop. Vi fick allt och mer därtill, berättar Erik. 

En fest i dagarna tre
Bröllopet var planerat till veckan efter påsk, till lördagen den 27 april. Gästerna anlände på torsdagen och samlades i restaurang Arran för mat, dryck och mingel innan läggdags.

Dan före dan 
Temat för fredagen var snowroller – sällskapsresan. Det var zinkpasta på läpparna, härliga mössor, overaller och en fantastisk stämning. Man hade bestämt att dela upp sig i två ”lag”: team längd och team alpin. Man begav sig bortåt Bruksvallarna och ut på äventyr. Sedan möttes man upp för gemensam lunch på restaurang Tusen innan man fortsatte utför eller på längd. Och som efter en perfekt skiddag; avslutade man såklart med afterski vid en egenbyggd snöbar och dans hela natten. 

Bröllopsdagen  Gästerna vaknade till strålande solsken och åt gemensam frukost innan det var dags att förbereda sig för den stora dagen.  – Det var fantastiskt kul med afterski och man var lite sliten. Men vi hade en lugn och härlig förmiddag inplanerad med gott om tid för återhämtning, berättar Lovisa. 

Hon och brudföljet njöt av en förmiddag tillsammans i spakåtan. Erik och bröllopsgästerna myste med myskoxarna i Tännäs och förberedde sig för vigseln.  – Har man inte sett myskoxarna är det en mäktig upplevelse och perfekt att få göra tillsammans, berättar Erik. 

Efter en härlig förmiddag var tiden inne för vigseln. Två och två åkte gästerna upp i sittliften mot toppen av slalombacken. Sen var det vigselförrättarens tur och Erik och Lovisa skulle åka några minuter senare. När de precis kommit till toppen och klivit av liften stannade den plötsligt. Det visade sig vara ett massivt strömavbrott i hela västra Härjedalen!  – Hade vi suttit en eller två stolar senare, hade vi blivit fast i liften länge, berättar Lovisa.

Ja!
6 år efter att de träffats skulle de äntligen få säga ja till varandra på en av deras favoritplatser i världen. Solen gassade. Snön låg vit. Gästerna stod samlade. Lina spelade näverlur och Erik och Lovisa ställde sig på varsitt renskinn. – Det var verkligen magiskt. Vi hade inte kunnat be om ett bättre väder eller plats. Eller en bättre stämning, alla stod så nära samlade under vigseln. Efteråt blev det inte konfetti eller ris utan färgglada rökbomber. 

– Otroligt dramatiskt på många sätt, först blev det en vacker fondvägg och sen vände vinden och vi befann oss i Lützendimman, säger Lovisa och skrattar.  – Men vi hittade i alla fall till toppstugan!  Där blev det bubbel, kaffe och bröllopstårta.

– Vi hade beställt tårtor från Nya Jonssons bageri och de var fantastiska. Fjällsinspirerade med ledkryss och jag och Lovisa som skidåkare istället för ett klassiskt brudpar på toppen, säger Erik. På vägen ner fick Erik och Lovisa skjuts med en pistmaskin 

– Allt som saknades var plåtburkarna och en just married-skylt, säger de och skrattar. 

På kvällen vankades det bröllopsmiddag i Arran. 

– Vi abonnerade restaurangen och de löste både dukning och dekorationer precis som vi tänkt oss. De hade verkligen löst allt, berättar Lovisa. 

– Högt över våra förväntningar, berättar Erik. Och maten. Fantastisk. Såklart även det en fjällmeny med lokala råvaror och noga utvalt vin till varje rätt. 

Bröllopsfesten då? Jodå. Trots intensiva dagar avslutades dagen lika fantastiskt som den börjat med dans natten lång. 

När gästerna åkt hem stannade Lovisa och Erik kvar i Bruksvallarna i några dagar. 

– Vi behövde smälta allt som hänt och var tagna i över en vecka. 

– Vi hade ingen plan B, men allt vi drömt om slog in och mer därtill. Helt makalöst – en riktig solskenshistoria.

Text: Josefin Torenfält   |    Foto: T-W MEDIA