Renrajd

Sunna Rensberg 21 år drömmer om att tävla i ren-kapplöpning på skidor. Hon har ingen bakgrund som skidåkare men är van att köra renar och älskar fart.

Hur kom du på idén att du skulle åka skidor bakom en ren?

Jag har ända sedan jag var liten åkt släde efter ren och sen när jag började bli lite äldre så visade min pappa mig hur man skulle göra när man åkte med pulka eller skidor bakom. Efter det så var det mest släde som gällde ändå, tills för ett par år sen. Jag och min kusin skulle köra in några renar och då ville hon också testa att åka miniskidor. Det blev riktigt lyckat och strax efter det stod vi båda två på miniskidor bakom varsin ren. Bild: Julia och Renen Pelle i full fart ( fotograf Sunna Rensberg)

Sunna kommer från Samebyn Ruvhten Sijte som har sitt sommarbete i Funäsfjällen. Efter grundskolan gick hon på djurvårdsgymnasiet i Rättvik. Hon har alltid vetat att hon vill arbeta med djur. Efter gymnasiet blev hon erbjuden ett jobb på en gård i England som hade hästar och hundar. Det var en lärorik upplevelse. Hon tog med sig all kunskap och flyttade hem till gården för att fortsätta jobba med sina renar.

Hur gör man för att tämja en ren?

Det är svårt att beskriva hur man tämjer en ren, för alla renar är individer med sina olika personligheter. Man börjar jobba med renen som kalv och oavsett om den kommer hem på hösten eller någon gång under vintern, så får den ”bara vara” under några veckor. Så den vänjer sig med rutinerna och själv börjar våga komma fram under till exempel utfodringen. Sen när man känner att det är dags att börja jobba med den så börjar man med att sätta på kalven en grimma och sedan tar man korta promenader. Promenaderna kan man allt eftersom göra längre och efter ett tag börjar man lägga in mer hantering, när den är van att vara nära en. Renkalven tar man sedan hem varje vinter och när den är ungefär 3 år gammal så körs den in. Runt 5 års ålder är renen färdigutbildad.

Det finns alltid en oro om renarna kommer tillbaka. Det finns många faror för dem därute i det fria.

På varje tamren lägger jag väldigt mycket tid. Och som med alla djur som man jobbar med och spenderar mycket tid med, så fäster man sig såklart vid dem. Man lär sig att se deras små kännetecken; hornens form, rörelserna, ögonen, pälsfärg eller om den har någon speciell teckning.

För en utomstående kan en ren se ut som vilken annan ren som helst. Men för en annan så kan det vara det där matvraket som alltid kommer fram först i hagen, eller den som kommer och nafsar en lite i armen för den vill ha uppmärksamhet, eller den som är omöjlig att få en bra bild på för den vill vara så nära som möjligt hela tiden.

Du kanske inte lägger märke till den där fläcken på insida höger framben, den vita hakan, pricken på bogen eller lockarna ovan ljumsken. Men de är de någon som gör och det tycker jag är något att tänka på.

Rena fördomar

 

Renar är dumma djur! Ett uttryck som vi ofta får höra. Men en ren har en inlärningsförmåga som en Border Collie.

Dumma renar – att de inte flyttar sig från vägen? Det är så konstigt när renar är vana vid motorfordon som skoter, fyrhjuling mm. Varför ska renen välja skogen med 1,5 meter snö när den kan få en plogad väg.

Alla bilderna är tagna av Sunna Rensberg. Text: Maria Pettersson och Sunna Rensberg