Fjällbäcken Lodge i solnedgång

Rektun mat – när måltiden blir en upplevelse

Jag tror inte det är en slump att en av världens mest kända och uppskattade restaurangupplevelser Fäviken låg i en ”lada” i de svenska fjällen. En måltidsupplevelse med extra allt behöver inte bara vara guldkantad. Det kanske viktigaste kommer med de gröna skogarna och naturen. Och arvet som bor däri.

Foto: Bild: Bruksvallarna.se

Ibland säger man att det är orörd vildmark i Funäsfjällen, men det är en sanning med modifikation. För här har marken brukats länge av både av bönder och samer. Till exempel har just Bruksvallarna har fått sitt namn från fäbodkulturen, där kan du fortfarande se betande djur och hitta ett rökeri som förädlar bland annat kött och fisk. I Ljusnedal och Funäsdalen har det har det odlats potatis sedan 1700-talet i sluttningarna. Och går du Päråkerstigen ser du fortfarande potatisodlingar. Detta kulturlandskap har gett oss en del av den rika matkultur som finns här idag. Men det ligger mer bakom än så.

Skogen och vattnens rikedom

Fiskfyllda vatten och stora skogar ger ett enormt skafferi av de finaste skatter du kan tänka dig. Glänsande röding och öring, glittrande harr. Gyllene hjortron, rubinröda lingon och skogshallon. Sammetslena soppar och skogens guld kantareller. Skogarna dignar också av vilt. Och här är jakten en stor del av livet. Råvaror som landar direkt på bordet. Mer närproducerat blir det knappast.

Närheten till Norge och havet

Det är inte bara det närodlade som har influerat matkulturen i Funäsfjällen. Trondheim är en anrik handelsstad och ligger bara några timmar bort. Därifrån importerades det tidigt både kaffe, te, saffran och andra delikatesser. Här kompletterades även sötvattenfisk med färsk fisk och skaldjur från havet.

I dagens Funäsfjällen förs arvet vidare. Kulturen har utvecklats, men det viktigaste lever kvar. Frodas i restaurangköken. Och presenteras på tallrikarna. Det är en smak av något mer, en smak av våra fjäll. Vår historia. Det är rektun mat – riktig mat.

Bild från Eriks Kök & Bar som är en av Funäsfjällens fantastiska restauranger. 

Kanske är det lite förmätet att inleda med en referens till Fäviken. Men det viktigaste jag tog med mig från den upplevelsen är kärleken till platsen och de lokala råvarorna. När det inte längre bara handlar om vad som är gott och vällagat, utan också om måltiden i sitt historiska och geografiska sammanhang. Och där levererar Funäsfjällen, nästan oavsett vilken restaurang du väljer. I allt från en enkel burgare och pizza till både 3- & 7-rätters fasta menyer.

Till sist, som kronan på verket

Platsen syns inte bara i maten. Här ligger alla restauranger med ett fördelaktigt läge. Att få äta bland fjälltoppar. Där luften är extra frisk. Där du efter vandring eller cykling arbetat upp en hunger. Det är det som kröner varje upplevelse här. Oavsett om du sitter med en tunnbrödmacka med Vôllarskinka på café eller bokat restaurangbord med full service.

Jag ger det tre stjärnor alla dagar.

En ny upplevelse för varje dag

Kanske vill man inte äta ute varje dag. Men om vi får boka in oss på en drömvecka tipsar vi om dessa;

Skoogs Krog samt Bistro & Deli
Funäsdalen

Skoogs krog bokar du i förväg om du sugen på en hedonistisk helkväll. Avnjut rätt efter rätt på avsmakningsmenyn för en gastronomisk explosion. Missa inte det tillhörande dryckespaketet! Både det alkoholstinna och alkoholfria passar perfekt ihop med rätterna och är körsbäret som kröner måltidsupplevelsen.

På Skoogs Bistro & Deli slinker du med fördel spontant in på ett glas i goda vänners lag. Antingen köper du hem middagen: kött från lokala gårdar eller dagens fångst från Åre Atlantfisk samt chark och ost. Eller så tar du ett till glas och beställer något från den enkla men väl uttänkta menyn. Har de kvar av marmeladen? Köp på dig ett lager innan den tar slut.

Fjällkällans kök
Funäsdalen/Hållan

Uppför backen från Funäsdalen mot Hållan ligger denna pärla. Sida vid sida vid andelsstugorna – i huvudbyggnaden hittar du Fjällkällans ”kvarterskorg” – men som är mycket mer än så. Deras välkomponerade meny bestående av utvalda och lokala råvaror och ackompanjeras av en liten men naggande god vinlista. Allt med lagas och presenteras med stort hjärta och känsla. Menyn varierar efter årstid, men ser du råbiffen på menyn – beställ den utan att tveka. Likaså med cremé bruleên, ta in en extra eller tre. Ett perfekt avslut på en strålande måltid.

Fjällbäcken Lodge
Bruksvallarna

800 m.ö.h ovan Bruksvallarna by ligger fantastiska Fjällbäcken Lodge. Lika vacker och unik som platsen är, lika stor är matupplevelsen. Vandra gärna dit för att arbeta upp aptiten. Det blir den perfekta starten på en oförglömlig middag. Till de välkomponerade rätterna följer också härliga historier från dåtid och nutid och välvalda drycker. För en helhetsupplevelse stannar du med fördel kvar över natten – så se till att boka i god tid.

Visste du att du även kan boka in en matupplevelse utomhus med Jon från Fjällbäcken? Njut av rätter som tillagas på öppen eld efter en vandringstur.

Fjällnäs restaurang
Fjällnäs

I en unik och avslappnad miljö, precis vid vattenbrynet till sjön Malmagen ligger Sveriges äldsta fjällhotell: Fjällnäs est. 1882. Här kan du bo, uppleva äventyr, gå på spa eller boka brunch, lunch eller middag. En perfekt start eller avslut på fjälläventyret där lugn och upplevelse är i fokus.

Köket är klassiskt nordiskt med traditioner. Maten tillagas med eftertänksamhet, noggrannhet och inte minst uppmärksamhet där råvaran är i centrum. Det blir inte bara en gourmetupplevelse utan du får också uppleva Funäsfjällens rika kultur och historia i varje tugga. För en total upplevelse, boka in dig på Mii Gullo Spa ett par timmar innan middag.

Brasserie Kerstin
Bruksvallarna

I den gamla vävstugans lokaler i Bruksvallarna öppnades i januari 2019 Brasserie Kerstin. En ombonad och gemytlig restaurang med plats både inne och ute. Dagtid hittar du en lättare lunchmeny, hembakt fika och de frasigaste våfflor du kan tänka dig. Kvällens á la carte-meny varierar efter säsongen men har du möjlighet att beställa den gravade älgen – rekommenderas det starkt. Vegetariska alternativ står inte alltid på menyn, men fråga kocken så får du garanterat en underbar rätt!

Du kan även uppleva Brasserie Kerstins mat i stugan! Du beställer enkelt de antal rätter du vill ha på deras hemsida, hämtar det dagen efter och gör den sista touchen hemma enligt instruktioner.

Buskvallen Inn
Tänndalen

I hjärtat av Tänndalen straxt innan du kommer fram till liftanläggningen hittar du Buskvallen inn. En otroligt mysig restaurang vid foten en skidbacke där du hittar fika, lunch, middag och kvällsaktiviteter. Bland dagens rätter hittar du både klassisk husmanskost, vegetariska fullträffar och inspiration från hela världen. Dyker du förbi en dag när ramen står på menyn – beställ och sörpla ljudligt såsom brukligt enligt japansk sed. Eller ja, i tysthet om du vill följa den svenska modellen.

Buskvallen Inn har även ett väldigt stort utbud av ölsorter, runt 60 olika. Du hittar definitivt en öl som passar din gom!

Det finns många mer helt fantastiska restauranger att besöka. Du hittar dem här.

Text: Josefin Torenfält