Fjällturenveckan – ett av Sveriges största cykelevenemang 11-14 juli 2018

Sveriges vackraste MTB lopp Fjällturen den 14 juli arrangeras för sjätte gången har växt till en av Sveriges största cykeltävlingar. Loppet startar i Funäsdalen och passerar några av Sveriges vackraste vyer innan målgången i Ramundberget.

Sveriges vackraste MTB lopp Fjällturen den 14 juli arrangeras för sjätte gången har växt till en av Sveriges största cykeltävlingar. Loppet startar i Funäsdalen och passerar några av Sveriges vackraste vyer innan målgången i Ramundberget.

Ca 1000 startar i MTB-loppet, varav många duktiga cyklister samt några av Sveriges största idrottsprofiler. Tre olympiska mästare, världsmästare och världscupvinnare i skidåkarna Johan Olsson, Anders Södergren, Lars Nelson. Den alpina stjärnan Kajsa Kling cyklar loppet även i år. Jennie Stenerhag som har massor av segrar nationellt (fem SM segrar fyra segrar i Cykelvasan) och internationellt (senast sju i VM) är favorit i damklassen. Hon utmanas i första hand av ”drottningen av Fjällturen Nellie Larsson som gör comeback i år efter skada under året.

På herrsidan är Cykelvasavinnaren Johan Landström knapp favorit, men han utmanas av flera duktiga herrar och skidåkarna har tidigare visat att de är starka i Fjällturen som inte är så tekniskt svår.

Huvudloppet är 58 km, men det finns också klasser för 70, 42, 32 och 9 km. De kortare sträckorna är lättcyklade. De längre är seedningsgrundande för Cykelvasan. Som vanligt är det utlottning av exklusiva priser bland alla som fullföljer Fjällturen bl a cyklar, bilar (under del av året), cykeltillbehör och kläder.

Banan är väldigt fin med underbara vyer över några av Sveriges högsta fjäll. Inga tekniska svårigheter utan en fin blandning av vägar, stigar och cykelleder. Alla som gillar att cykla kan delta i Fjällturen. Den varma sommaren har medfört att banan är mycket fin och lättcyklad i år.

Barn- och ungdomstävlingen Tour de Fyrfasen arrangeras fredagen den 13 juli i Ramundberget. Ungdomarna cyklar 3-10 km. För de minsta är det gratis start och 1 km som gäller med priser till alla som deltar.

Landsvägsloppet ”Forbondeloppet” är en av årets nyheter. Onsdagen den 11 juli startar det nya landsvägsloppet på gränsen mellan Sverige och Norge i Vauldalen. Två distanser erbjuds 55 respektive 150 km. Den kortare tar den vackra vägen ner mot Sverige och Funäsdalen för att sedan följa Ljusnans dalgång till målet i Ramundberget.Den längre banan avslutar på samma sätt men börjar med den mycket vacker vägen runt Aursunden i Norge, där man bland annat passerar Röros som är en av få städer på listan över världsarvet.

Tävlingsledningen är Magnus Rydhult och skidprofilen Anders Blomquist. Under Fjällturens sex år har tävlingen hela tiden vuxit – nu en av Sveriges största.

– Vår ambition har hela tiden varit att arrangera en tävling med högsta kvalitet för de startande – men också med glimten i ögat: Fjällturen MTB är helt enkelt den tävling vi själva skulle vilja cykla, säger Magnus Rydhult, tävlingsledare.

För frågor eller mer information:
Anders Blomquist 070 – 394 84 64
Magnus Rydhult 070 – 109 06 70