Öl

BRYGGD PÅ LOKAL KÄRLEK OCH FJÄLLVATTEN TRENDEN MED LOKALPRODUCERAD MAT OCH DRYCK HAR TAGIT ÄNNU ETT STEG. FYRA VÄNNER BESLUTADE SIG FÖR ATT STARTA ETT MIKROBRYGGERI I DEN LILLA BYN TÄNNÄS. NU LEVERERAR DE SMAKRIKA UPPLEVELSER SAMTIDIGT SOM DE BRINNER FÖR BÅDE BYGDEN OCH NATUREN.

Foto: Roger Borgelid

Text:Emil Sergel

I Tännäs strax utanför Funäsdalen bestämde sig fyra vänner för att börja brygga öl.
Resultatet blev mikrobryggeriet Härjebrygg som är det senaste tillskottet i den lokala mat- och dryckeskulturen i Härjedalen.
Man har valt att ta fram två olika öler.

– Ölet Härje är uppkallat efter en myskoxe med samma namn och är en Pale Ale som är lättdrucken men med mycket eftersmak, säger Greger Thörn som är en av grundarna.
Den andra heter Lossen och är uppkallat efter en damm i Ljusnan och är en Indian Pale Ale som är ljus och med lite citrussmak. Efterfrågan är stor och just nu letar de efter en ny lokal för att kunna brygga större mängder.
– Vi brygger just nu 50 liter öl åt gången och det är ungefär som att gå runt med en vattenkanna i öknen. Många krogar hör av sig och vill få med
vår öl i deras sortiment. Vårt fokus är att skala upp så att vi kan täcka det lokala behovet hos krogarna i Härjedalen men vi ser även en global trend kring mikrobryggerier, säger Henrik Bergström som är en av grundarna och driver Tännäsgården som är ett av få ställen där man kan vara säker på att få avsmaka ölerna.
En kort kontroll på restaurangerna i Funäsfjällen bekräftar trenden. De stora ölmärkena fasas ut till fördel för de mindre mikrobryggerierna.
Inte bara från regionen utan man kan även hitta roliga flaskor från Hawaii.
– Det kan ju bli hur stort som helst. Målet är att kunna skapa några arbetstillfällen i Tännäs. Det är fint att ha något att samlas kring.
Vi är ju perfekt placerade i flödet
av alla besökare i Funäsfjällen. Recepten på öl är öppna för alla och de nyblivna bryggarna tycker bara att det är en fördel med så många mikrobryggerier.

– Man delar med sig av erfarenheter och tips snarare än att konkurrera med varandra, säger Greger. En stor nyckel till framgången sägs vara kvalitén på vattnet.
En bryggmästare från ett stort etablerat bryggeri har länge undrat varför ingen startar ett bryggeri i Tännäs just av den orsaken.
– Vattnet är nummer ett. Vårt öl skulle smaka helt annorlunda med kommunalt vatten från södra Sverige. Jag har även börjat odla Humle här utanför så nästa sommar hoppas vi kunna göra lite öl på det, säger Henrik

Vill du vara säker på att testa ölen så bege dig till mysiga Tännäsgården och prata med Henrik som oftast står bakom baren.
Annars kan du även hålla utkik på deras hemsida harjebrygg.se för att hålla dig uppdaterad på vilka ställen du kan köpa ölen.