Nordic ski 30 år

Funäsfjällen – 30 mil i 30 år

FUNÄSFJÄLLEN ÄR SKIDPARADISET FÖR MÄNNISKOR SOM ÄLSKAR LÄNGDSKIDÅKNING I VACKRA OMGIVNINGAR. HÄR ÄR LÄNGDSKIDÅKNING KULTUR OCH DEN VILL VI DELA MED ALLA SOM VILL TA DEL AV DEN. NORDIC SKI ÄR FÖR OSS INTE ENDAST ETT AV VÄRLDENS VACKRASTE OCH BÄSTA LÄNGDSPÅRSYSTEM, DET UTGÖR ÄVEN EN STARK SYMBOL FÖR ETT SAMMANSVETSAT OMRÅDE BESTÅENDE AV NIO GENUINA FJÄLLBYAR.

NORDIC SKI 30 ÅR

Bruksvallarna var redan då känd som en populär ort för försäsongsträning genom den mycket säkra snötillgången tidigt på hösten. Men man såg en allt ökande efterfrågan av preparerade längdspår även bland andra icke tävlande längdåkare. Istället för att endast se till sin lilla by såg turistidkarna i Bruksvallarna möjligheterna av att skapa något större.
Man tog initiativet till att tillsammans med byarna Fjällnäs, Tänndalen, Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Flon, Bruksvallarna och Ramundberget, skapa ett av världens längsta och vackraste längdåkningssystem. Det som skulle bli Nordic Ski 30 mil, med en variation av åkupplevelser i världsklass.
Det är med stolthet vi ser att det goda samarbetet mellan alla berörda parter främjade och främjar utvecklingen och upplevelserna i Funäsfjällen. Kommunen stod för en stark insats med att skriva hundratals markarrendeavtal.

ALLA SKALL TRIVAS I VÅRA SPÅR

Det är högst avsiktligt att det finns en stor variation av åkupplevelser. Vi vill att både nybörjare och elit ska hitta spår som är lämpligt utmanande. För den som vill flyga fram på skate över fjällvidderna eller tura för att äta våfflor, till barnfamiljen som vill åka en barnrunda på 1 km. Men vi hymlar inte om att det känns lite extra gott i längdhjärtat när Johan Olsson, en av världens främsta skidåkare säger ”Vintern 2015 då jag i min ensamhet åt, sov och tränade under sex veckor innan VM i Falun hade jag perfekta förhållanden och en fantastisk service kring spårdragning varje morgon i Nordic Skispåren”.

VINTERNS JUBILEUMSNYHETER I NORDIC SKI:

  •  v.7 och säsongen ut körs fjällspåren upp: Solskensturen från Ramundberget via Össjöstugan, Kariknallen, Andersborg, Malmbäcksstugan till Tänndalen samt Svalåtjärn till Fjällnäs.
  • Sju månader i längdspåret i Bruksvallarna. I år säkrar man skidpremiären så tidigt som 13 oktober. Med hjälp av 21 000 m3 sparad snö i Bruksvallarna erbjuds minst sex kilometer längdskidåkning från skidpremiären.
  • Byspåren i Funäsdalen får en längre säsong genom mer spårdragning på land istället för sjö.
  • Gondolspåret på Funäsdalsberget har fått en ”snällare” start och dragits om till fler utsiktsplatser för att öka högfjällsupplevelsen ytterligare.
  • En skid/gångbro har byggts till en holme i Ljusnan med grillplats, störrös och vedeldad bastu från Ljusnedals Barnspår.
  • Linbaneåk i Tännporten Express, Tänndalen och Osthangsbanan i Ramundberget med spårkort och längdskidor.

Text: Marie Klockervold