”Myskoxarna var sjukt läskiga”

Vad händer om man låter paret Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström tävla mot varandra i grenar som flugfiske, myskoxematning och klättring i Funäsfjällen? Jo, de går all-in och visar sig både vara dåliga vinnare och bra förlorare. – Jag gör gärna om alltihop igen utom myskoxarna, säger Kalle Zackari Wahlström.

De flesta vet vad man gör i Funäsfjällen när det finns snö. Åker skidor, så klart. På längden och utför, bland ett närmast oändligt antal spår och pister. Men på sommaren? Fortfarande är det okänt för många besökare att denna årstid är minst lika späckad med aktiviteter som vintern är.

Med hjälp av programledarna och manusförfattarna Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström, vill Destination Funäsfjällen nu ändra på det. Under sommaren släpps fyra filmer på Destinations Funäsfjällens och dess medlemmars hemsidor där paret Zackari-Wahlström tar oss med på ett urval av de aktiviteter och upplevelser som finns tillgängliga i Funäsfjällen. Men Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström vill inte bara uppleva. De vill tävla. Mot varandra.

Under lika delar skämt som allvar tar de sig an de mest skilda utmaningar. Ibland är de förloraren som surar, ibland är det vinnaren som har svårt att hålla humöret uppe. Men de hjälper alltid varandra att bli glada igen. I ett avsnitt tävlar de om vem som snabbast kommer upp på Funäsberget. I ett annat handlar det om att ta kurvorna bäst med mountainbike. Att kasta längst med kastspö är ett ytterligare tävlingsmoment. Men frågan är om inte avsnittet där de ska våga mata myskoxar gjorde störst intryck på dem.

Myskoxarna var sjukt läskiga, konstaterar Kalle Zackari Wahlström. Jag gör gärna om alltihop igen utom momentet att mata myskoxar. Men jag har en smygande känsla av att guiden lurade oss lite. Jag tror inte att de är så farliga som han försökte ge sken av.

Vad tycker då Kalle Zackari Wahlström var roligast?

– Roligast var kombinationen av allt. Det är kul att vara i Funäsfjällen. Jag gillar fjällen, men hade inte varit där på sommaren tidigare. Jag var förvånad över att det är så enkelt att ta sig ut, det är bara att bestämma sig för vad man vill göra och göra det. Tidigare har jag till exempel inte satt ihop fjällen med att cykla mountainbike.

Blir det något återbesök?

– Ja, jag vill komma tillbaka till Funäsfjällen på sommaren och visa det för mina barn.

Du som är nyfiken på filmerna, gå in på www.funasfjallen.se

Text: Lotta Byqvist Foto: Emil Sergel