Mikaelas Skidskola tipsar – bli en bättre längdskidåkare

En av områdets mest kända och skidad av varje svensk elitåkare. Det finns få vägar som bringar så många minnen och känslor. Låt oss börja med en historia därifrån.

Det var en välkittad motionär med nya träningskläder, snabba brillor och skidor vallade efter noga instruktion. Han hade nyss fyllt 40 år och med Vasaloppsdrömmen brinnande. Hon, boendes på Völlan med gamla träskidor, en overall som för länge sedan passerat bäst före datumet och en ålder som – om vi hade frågat – visat höga siffror uppemot 90 år. På högsta punkten längs Mittåkläppsvägen med vidunderlig utsikt över Mittåkläppen och Axhögen, kom de två samman.
– Jäklar vilken backe alltså, pustade han och önskade medhåll.
– Du är inte van du, svarade hon och fortsatte skidandes.

Om detta är en skröna låter vi vara osagt. Här får du tips som gör dig van från en av Sveriges mest erfarna och bästa skidinstruktörer, Mikaela Sundbaum.

1 Var närvarande

Sätt intentionen att uppleva fjällen och skidåkningen hellre än att jaga timmar och mil – dessa får du på köpet. Var närvarande, slå av mobiltelefonen och känn efter hur det känns i kroppen när du åker.

2 Filma dig själv

Filma din egen skidåkning, oavsett tidigare förkunskap. Analysen kan du många gånger göra själv eller så tar du hjälp av någon som på ett pedagogiskt sätt kan förklara och ge dig verktyg för fortsatt utveckling.

3 Testa gränserna

Staka mycket, i alla typer av terräng, framförallt om du är en av dem som kommer att stå på startlinjen i Bergaby första söndagen i mars. Det kategoriseras ofta vilket åksätt som passar vart, bara du själv kan veta om du testar vart gränsen går.

4 Fika dig till framgång

Underskatta aldrig vikten av fika. Ha med dig ett vätskesystem, gärna med plats även för något ätbart och en extra primaloftjacka om du ska ner från Mittåkläppen. Området har flera fina våffelserveringar.

5 Skippa stavarna

En lista med tips är inte komplett utan meningen: åk utan stavar. Så gör det och du tar nästa steg i din skidåkning.

Vill du få ytterligare tips och coachning av Mikaelas Skidskola kan du boka här eller besöka mikaelas.se