Med maskin eller för egen maskin

Att få uppleva fjällens oändliga vita lugn. Att fara fram genom fjällbjörkarna, över toppar och runt de stora massiven. Det är en magisk känsla. Oavsett om du tar dig fram för egen maskin på ett par längdskidor eller flyger fram på en skoter. Fjällens storslagenhet upplevs lika bra tillsammans med vänner som ensam med sina egna tankar.

I Funäsfjällen samsas skoteråkarna med längd-, skate- och turskidåkarna. Här är ytan stor nog för alla. Med över 61 mil skoterled, 30 mil preparerade längdspår och 45 mil turspår finns det gott om utrymme.

Projektet spår och leder håller i skrivande stund på att bygga ut och förbättra lederna för en ännu större upplevelse. Bland annat kommer ett nytt skyltsystem att testas för att göra det enklare för alla att hitta de olika vackra turerna.

På skoterryggen når du långt och kan upptäcka platser dit du aldrig hinner på ett par skidor –åtminstone på en dagstur. Varför inte besöka Skarvarna, Skenören och Anåfjället eller utforska någon av alla våra andra turer? Har du själv inget skoterkort kan du alltid följa med på en guidad topptur.

Från skoter till skidor

Toppturerna kan du såklart också välja att göra på ett par lagg och för egen maskin utforska fjället i lugn och makligt takt. Om du inte vill slå norrmannen Anders Nyggard det vill säga. Han är trefaldig vinnare av Nordenskiöldsloppet som kallas världens längsta skidlopp – 22 mil tar man sig i klassisk stil från Purkijaur till Jokkmokk. Vill man ta en pallplacering där får man räkna med att åka hela sträckan på 12 timmar.

Men kanske är det inte i den takten man bör lägga sin ambition en solig vinterdag. Att röra sig framåt tillsammans med vänner eller familj duger gott och är mer njutningsfullt. De många skoter-, längd- och turspåren sammanstrålar ofta vid en våffelstuga, toppstuga eller café. Där kan man slå sig ner och möta upp hela familjen för att fortsätta att njuta av dagen tillsammans, oavsett hur man valt att ta sig dit.

TVÅ HÄRLIGA SKOTERTURER

Det finns många fantastiska turer (och två friåkningsområden) att välja på men här har du två fantastiska turer att njuta av i vinter.

STORSJÖ – HELAGS
Om du startar i Funäsdalen har du 130km preparerad led framför dig. Du far fram genom varierad natur – från gammal urskog genom knotiga fjällbjörkar till ett snötäckt kalfjäll. En heldag för hela familjen!

VÅFFELTUR 1
En perfekt tur som ”bara” tar en halv- dag med sina 55km. Du utgår från antingen Funäsdalen eller Tännäs och kommer sedan fram till Falkboets våffelstuga där njutningen väntar. Är du ingen våffelälskare finns det även mackor och soppor.

TVÅ VACKRA FJÄLLTURER

Förutom de preparerade spåren finns även 450km rösade leder. Vi har valt ut två av våra fjällfavoriter att dela med oss av. Tänk på att fjällspåren körs upp först vecka 7.

FJÄLLNÄS – BRUKSVALLARNA
En vacker sträcka på 18 km som går via Svalåtjärn. Du startar vid Nordic Skis informationstavla några hundra meter bortom Fjällnäs hotell och fortsätter sedan ut och upp på kalfjället. Innan turen avslutas kommer du till Knallens t
oppstuga där du kan ta en välbehövlig paus.

HAMRA RUNT
Du startar vid linbanans station i Hamra och tar dig förbi storkläppen på sluttningen längs Svansjön. Leden rundar därefter Svanåkläppen och går ner till Tänndalsvallen. Därefter kommer du ner i dalen och fortsätter runt tillbaka till Hamra.