Magnus är fjärde generationens hotell-vd

På hotell Bruksvallsliden är det familjen Myhr som styr. – Det är ett privilegium att ha släkten omkring sig på dagarna, säger Magnus Myhr, som för två år sedan tog över ledningen för det legendariska hotellet efter sina föräldrar.

Det började med gammelfarmor Kerstin och gammelfarfar Birger. I mitten av 1940-talet, efter andra världskrigets slut, byggde de tillsammans med ett annat par det som skulle bli hotell Bruksvallsliden och som i år fyller 70.

Med tiden startade familjen också byns Ica-butik samt en vävstuga och reste även en toppstuga, ”Knallen”, där det sedan starten 1957 gräddats många våfflor. Tre av Kerstins och Birgers fyra barn lotsades in i verksamheterna. Sonen Stig drev Ica butiken och toppstugan, dottern Anne Marie vävstugan, som sedermera blev handverksbutik och café. Yngsta sonen, Mats och hans hustru Britt (Magnus Myhrs farfar och farmor) drev hotellet. Det var under deras ledning som Bruksvallsliden blev längdskidlandslagets favorithotell och Bruksvallarna ett längdträningsmekka både för den nationella och internationella längdåkningseliten, något som fortfarande gäller. Efter det tog barnbarnen över, med Magnus pappa Jörgen och mamma Ulla-Britt i ledningen för hotellet. Under 1990-talet fick hotellet pris för sin slogan som håller än idag: Kom som en gäst, åk som en vän.

Magnus tillsammans med föräldrarna Jörgen och ulla-Britt utanför Hotell Bruksvallsliden

Magnus Myhr har en bakgrund som längdåkare, som bäst var han på gränsen till landslaget, men visste tidigt att han ville in i familjeföretaget och turistnäringen.

– Jag flyttade tillbaka till Bruksvallarna redan för tio år sedan och blev chef för Bruksvallarnas och Ramundbergets destinationsbolag. Jag hade en tydlig vision om hur jag ville utveckla området. Jag deklarerade också att jag med tiden ville in i hotellverksamheten.

Det är på Bruksvallsliden Svenska skidlandslaget väljer att bo.

Och för två år sedan lämnade föräldrarna över ledningen av hotellet till Magnus. Jörgen finns kvar som fastighetsansvarig och Ulla-Britt sköter den dagliga hotelldriften. Sedan dess har driften av toppstugan och vävstugan tagits över av hotellet. Planen är att redan under denna säsong kunna erbjuda exklusiva middagar från toppstugan. Den som vill dit efter att liftarna stängt för dagen körs med bandvagn av Magnus bror Fredrik. Vävstugan som hantverksbutik och café har fått ett lyft och kompletteras nu med den nystartade restaurangen Brasserie Kerstin. Även en stugservice har startats upp i anläggningens regi för att öka servicen till gästerna på skidorten.Nyöppnade Brasserie Kerstin bjuder på härlig stämning i härlig atmosfär och vällagad mat 

– Hotellet är navet och tryggheten i verksamheten, betonar Magnus. Mitt mål är att utveckla våra produkter, tjänster och reseanledningar för att öka gästens upplevelse, och samtidigt hitta synergieeffekter och skalfördelar för vår verksamhet.

Han säger att han har världens roligaste jobb och att mötet med gästen är bäst av allt.

– Även som vd kan jag grädda våfflor i toppstugan ena dagen och servera i matsalen den andra.

Har familjen då lyckats hålla sams?

– Ingenting är starkare än familjen och släkten. Det handlar om att skapa förutsättningar för att kunna leva och bo i denna fantastiska fjällmiljö. Därför är det ett privilegium att få jobba ihop på det här sättet.

Magnus bästa vårvintertips för längdåkare:

  • Åk i Össjödalen, där finns fantastiska högfjällsspår. Gör en solgrop och drick en kopp kaffe. Det är livslyx.
  • Ta en tur från toppstugan Knallen till Tänndalen. Du åker mot solen och tar bussen tillbaka.
  • Upplev skarskidåkning! Pricka in en fin morgon när det töat dagen innan och frusit till på natten. Ge dig iväg redan vid sextiden. Du åker på en snöyta som är som ett salsgolv och du kan åka så långt som 5-6 mil. Du upplever en fantastisk soluppgång och hör ripornas spel runt omkring dig. Det är magiskt.

Magnus Myhr

Ålder: 35

Familj: Sambon Erika och hunden Lilo

Bor: Bruksvallarna

Gör: Vd för hotell Bruksvallsliden AB