Krögardrömmar – med kärlek för livets goda

Från Danmark, via Skåne och vidare till Härjedalen. Thomas Busch tog med sig kärleken till livets goda när han öppnade restaurangen Smak Kompaniet i Bruksvallarna i början av säsongen.

Det började med en längtan till naturen. Visst trivdes Thomas och hustrun Pernille i Malmö där de bodde sedan flera år – ursprungligen är de från Danmark – men de drömde om något annat. Frihet, vidder, småskalighet.

– Vi ville uppleva det riktiga Sverige, säger Thomas. Här i Bruksvallarna får vi det.

För det var just i Bruksvallarna de fann vad de sökte. Prisvärt boende, naturen in på knuten, trevliga människor – och faktiskt jobb. I Ramundberget visserligen, men vad är fem kilometer när man slipper sitta i bilkö?

Thomas saknade egentligen bara en bykrog där såväl lokalbefolkning som besökare kunde njuta av rustik mad lagad från grunden, helst på lokala råvaror. Så vad gör en entreprenörssjäl som jobbat med mat hela sitt yrkesverksamma liv? Jo, han startar en sådan krog själv, på bilmackens ovanvåning mitt i Bruksvallarna och med en bedövande utsikt över fjällen. Förutom hög kvalitet på maten satsar Thomas på att erbjuda gästerna en välkomnande och avslappnad atmosfär.

– Jag har hämtat inspiration från en restaurang i Göteborg där krögaren brukade sätta sig bland gästerna och prata, berättar han. Hos oss har serveringspersonalen till exempel inte uniform utan vanliga kläder.

På fredagseftermiddagarna ordnar Thomas och hans personal after work för lokalbefolkningen och after ski för skidturisterna. Från klockan 15 serveras den redan smått legendariska charkuteriplankan, inte sällan med en kall öl till. Så långt det går köper Thomas in lokalproducerat kött, gärna från Gård Kristiansson i byn, vars kossor Thomas kan se från sitt köksfönster när de betar ute om somrarna.

En av förutsättningarna för en lyckad flytt är att barnen trivs på den nya orten. Och det gör Thomas båda barn.

– Här ligger förskolan och skolan i samma byggnad och man märker att personalen verkligen bryr sig om varenda unge. Enda nackdelen är att så många flyttar hit att vi fick vänta ett halvår på att få plats.

Det bästa med Bruksvallarna, enligt Thomas

1. Det är bara att gå ut så är man mitt i den. På somrarna älskar jag att plocka bär och svamp på fjället.

2. Man kan verkligen äta gott här. Jag tänker inte minst på Bruksvallarnas rökeri och köttet från Gård Kristiansson. Exempelvis serverar vi bara jämtländska ostar på Smak Kompaniet.

3. Människorna. Man bryr sig verkligen om varandra här och det är lätt att komma in i gemenskapen.

Mer om Thomas

Ålder: 33.
Familj: Hustrun Pernille, 37, sönerna Malthe, 5, och Valdemar, 1.
Bor: Bruksvallarna.
Gör: Driver restaurangen Smak Kompaniet i Bruksvallarna.
Bakgrund: Drivit en av Danmarks mest välrenommerade ostbutiker, ansvarig för delikatessbutik i Malmö.

Text: Lotta Byqvist
Foto: Rickad Bergstedt