Härproducerat

RUNT OM I FUNÄSFJÄLLEN FINNS MATENTREPRENÖRER SOM BRINNER  FÖR HÅLLBARHET, LOKALPRODUCERAT OCH FÖRSTKLASSIG KVALITET. ATT ODLA SINA EGNA GRÖDOR, FÖDA UPP SINA EGNA DJUR OCH ÅTERANVÄNDA RESTERNA PÅ OLIKA SÄTT ÄR NÅGRA AV EXEMPLEN. VI HAR VALT UT NÅGRA AV "HÄRPRODUCENTERNA" FÖR ATT FÅ HÖRA DERAS HISTORIA OM VAD TJUSNINGEN ÄR MED ATT TÄNKA LOKALT.

Foto: Rickard Bergstedt

Text: Victor Ericsson och Hanna Hoflin

Emil Bertilsson
driver tillsammans med sin familj företaget Skoogs Krog, som till dags dato vuxit till tre restauranger i Funäsdalen. Här befinner sig det lokalproducerade i finaste rummet och drömmen om att bli självförsörjande finns i familjens tankar.

Familjen Bertilsson flyttade till Funäsdalen 2007 och tog över Skoogs Krog. Under gymnasietiden fastnade Emil för det närproducerade och började plantera ett antal örter. Skillnaden i köket märktes direkt och därmed föddes idén att övergå till ett riktigt lokalproducerat kök. Under åren har företaget växt och familjen driver nu tre restauranger: Skoogs Krog, Gamla Veras och Berggatan 8.

Idag serverar företaget mer än enbart några egenproducerade örter. De odlar det mesta själv, allt från potatis, rotfrukter, kryddor och bönor. I somras fick de hem ungerska ullsvin som de självklart kommer att föda upp på matrester från restaurangerna och ICA Supermarket Funäsdalen. Ett annat kreativt exempel på hur hållbarheten lyser med sin närvaro är slattarna som blir kvar av rödvinet – istället för att hälla ut i vasken (eller anordna personalfest) så gör de egen vinäger.

Emil fortsätter på temat att vara självförsörjande: – Än är vi inte självförsörjande. Långt ifrån. Jag tror kanske inte att det går att bli helt självförsörjande, men tankesättet gör att fokuset blir så mycket mer än bara mat på en tallrik.

Jag undrar stillsamt hur framtiden ser ut, då det bubblar av idéer och framtidstro i restaurangen – känner du dig färdig nu, eller vad är planen?

– Jag kommer aldrig bli klar! Jag jobbar mycket med odlingarna och vill göra dem större och bättre. Kanske ta tag i alla gamla tomma potatisåkrar på Röstberget? Jag har även börjat jobba ihop med Stefan och Ellika som driver Storhagen, vi ska försöka få till ett slakteri, styckeri och förädlingslokal. Så den dag jag är nöjd så slutar jag.

Kappruet
Ett annat besöksmål med lokalt fokus i Funäsfjällen är Kappruet vid byn Messlingen. Här driver det skånska paret Sara och Stefan sedan 2009 en skidanläggning med backar, längdspår, boende och restaurang.

I restaurangen serveras mat med inspiration av fjäll och skog, där lokala leverantörer står för en stor del av innehållet. Det mesta av köttet som serveras är uppväxt och förädlat i Bruksvallarna och grödorna odlar Sara och Stefan själv. Resterna från köket och salladslandet återanvänds som föda till de tio Lomanhöns som också bor på anläggningen. Hönsgödslet hamnar sedan i trädgårdslandet tillsammans med komposterade matrester.

Fjällbäcken Lodge
Vid kalfjällets rand ovanför Bruksvallarna ligger Fjällbäcken Lodge, en rustik anläggning med anor från mitten av 1800-talet med det lokala i fokus. Anläggningens genuina charm är noggrant bevarad med timmer från gränstrakterna av Jämtland Härjedalen och från verandan har du en av traktens bästa utsikter.

Paret Jon och Mia Wagenius som driver Fjällbäcken Lodge brinner för sitt jobb, vilket märks i allt de gör. Från den egenfångade rödingen eller skjutna fjällripan till den kulinariska upplevelse det resulterar i på tallriken.

Jon skrattar till när jag frågar om lokalproducerat är en viktig del i företaget. ”Vi serverar lokalt producerad mat i ordets rätta bemärkelse – bli därför inte förvånad om vi berättar vem som fällt älgen, var vi plockat hjortronen och fångat rödingen. Älg, ren, ädelfisk och rådjur utgör ofta basen i våra middagar.”

Jon fortsätter, ”Vi är ju fortfarande relativt små, så hela familjen får hugga in och hjälpa till.”

Det stannar dock inte vid matintresset, de erbjuder även boende, konferenser, äventyrsaktiviteter och guider. Jon berättar att under en cykeltur med en konferensgrupp förra hösten cyklade de förbi den sällsynta svampen goliatmusseron – faktiskt världens dyraste matsvamp. Då fick kvällens meny spontanändras, och gästerna var med och plockade svampen.

Det är sådana händelser som får vardagen att skina lite extra. ”Betalningen kommer i nöjda gäster och känslan av att visa den fantastiska natur och kultur Funäsfjällen har” avslutar Jon vårt samtal med. Något de också har belönats för, tillexempel tog de hem förstaplatsen i Tidningen Affärsvärldens pris ”himmelska upplevelser”.

Här hittar du fler av Funäsfjällens restauranger och caféer.