Häng i Osthang

Gemenskap och öppenhet ger nya skidupplevelser utanför pisten

Vill du hitta nya upplevelser i din skid- eller brädåkning i vinter? Häng med till Ramundbergets Osthang. Här får lekfullheten och gemenskapen visa vägen till en ny typ av åkning, för alla.

Solen har inte gått upp över Ramundberget än, men i Osthang är det full aktivitet. Överallt i butiken sitter och står folk med frukostmackor och kaffe. Brödet är nybakt och doftar ljuvligt. Det är trevligt, öppet och hjärtligt inne i Osthangs lilla byggnad, men ändå vill ingen stanna här inne en minut längre än de behöver.
För ute har det snöat och skogen är full av mjukt, fluffigt puder. Det är dit alla längtar. Så snart det är tillräckligt ljust öppnar liften, extra tidigt, och alla här inne vet att snart får de vara först i det nyfallna pudret. Det kallas Early Bird, och det händer i Osthang så snart det snöat riktigt härligt under natten. Alla är välkomna, och en riktigt speciell upplevelse utlovas.

– Det är inte bara att man är först i pudret. Man får dessutom ta de där första, mjuka svängarna tillsammans med ett helt gäng som peppar, stöttar och hejar på varandra, och det är riktig gåshudskänsla på det. Det säger Rickard, en av två bröder Bergstedt som uppfunnit, utvecklat och driver den speciella tillsammans-åkning som finns i Osthang.

– Vi skapar en kompiskänsla kring åkningen. Här får man vara nyfiken, prova nytt och leka. Det här är ett annat sätt att vara i fjällen med mycket upplevelse och mycket gemenskap.

Inte bara för de tuffa

Just lössnöåkningen är legendarisk kring Osthangsliften och den är verkligen inte bara tillgänglig för de coolaste och hårdaste skidåkarna.

– Nej verkligen inte! Vi har ett enormt brett spektrum av gäster som åker med oss och hänger i vårt café. Från ungdomar som ledsnat på skidskolan via deras mammor som kanske inte alls hade tänkt sig åka lössnö på skidsemestern till barn i min ålder, typ 40 alltså, som har gott självförtroende och vill ha en liten extra push i sin skidåkning. Och alla kommer de ner med samma breda leenden!

De där leendena återkommer Rickard ofta till när han pratar om åkningen i Osthang och den Surfklubb som är vinterns nyhet.

– Att stå med tio personer som inte alls trott sig kunna åka på det här sättet men som bevisligen just gjort det, tillsammans och med hjälp av varandra, och allihopa imponerat rejält på sig själva – det är en sådan enormt stark känsla. För både mig och våra gäster.

Stort ansvar för framtiden

I Osthang finns inte bara fantastiskt rolig åkning utan också café, värmestuga och butik som har som uttalat mål att göra ett så litet fotavtryck på jorden som möjligt. Här används ingen miljöfarlig valla, här är all mat lokalproducerad och du kan hitta prylar och kläder från märken som tar stort ansvar för miljön.
– Vi måste ha engångstallrikar på grund av att vi inte kan diska här, men de är gjorda av palmblad. Och vi är stenhårda mot våra gäster att de ska källsortera, skrattar Rickard.

Har du vägarna förbi Ramundberget och Osthang i vinter, se till att prova en anti-pist-visning.
– Det är som en pistvisning fast vi visar allt utom pisten, förklarar Rickard. Skidor eller bräda, ung eller gammal, kille eller tjej – alla är välkomna hälsar Rickard.
– Många tror man måste vara stencool och skittuff för att åka i skogen. Det är trams. Vi är jättesnälla, kom in och hälsa på får du se!

Fakta om Osthang:

  • Osthang är en del av Ramundbergets liftsystem. Här finns fina fjällytor och gles skog som lämpar sig fantastiskt väl för åkning även utanför pisten.
  • I Osthang finns café och butik med stort miljöfokus. Du kan parkera här eller åka hit från andra delar av Ramundbergets liftsystem.
  • Åkningen och aktiviteterna i Osthang lämpar sig för alla, såväl rutinerade lössnöåkare som de som aldrig provat förr. Alla kan följa med utifrån sin nivå, ambition och lust.

Text: Cajsa Rännar Foto: Rickard Bergstedt