Foto: Emrik Jansson

Skoter

I Funäsfjällen finns 610 kilometer skoterleder, varav 150 kilometer går över högfjället i ett av Sveriges vackraste fjällområden. De fem meter breda skoterlederna prepareras kontinuerligt för att hålla toppklass. Lederna är 5 meter breda, det finns 8 terminaler för av- och pålastning med gratis bilparkering i Funäsdalen samt 2 offpist-områden. Lederna är tydlig skyltade för säkrare vägövergångar och ledvärdar finns alltid på plats i ledsystemet.

Som första område i Sverige har Funäsfjällen genomfört en lokalt förankrad lösning för att erbjuda skoteråkning i vacker och känslig natur. Lösningen innebär ett avgiftsfinansierat skoterledssystem som tack vare avgifterna kan hållas så fina som de är. De är i ständig utveckling, just tack vare avgiften.

Ut och njut av våra leder! Men tänk på att: Skoteråkning får enbart ske på led inom regleringsområdet med undantag för friåkningsområden. Detta är otroligt viktigt. Ledsystemet är planlagt så att störningen för flora, fauna och övriga näringar ska bli så liten som möjligt. Skoterlederna är separerade från skidlederna med några få undantag. Läs gärna mer om detta lite längre ner.

Vårskoterförbudet

Nu är det skoterförbud på följande leder i vårat område:

  • Ljusnetjärn-Hyddsjön.
  • Fjällnäs-Bolagen.
  • Vingbäcken-Rogen
  • Brändåsen-Högvålen-Fruhågna
  • Vallarfjället stolpe 26-48.
  • Klinken-Fältjägaren-Helags-Kesudalen
  • I Storsjö/Ljungdalen: Falkvåltjärnarna stolpe 101-111
  • Postvallen-Ljungris-Vålådalen

Övriga leder håller öppet så länge marken är väl snötäckt, håll koll på öppna/stängda leder samt vattenöverfarter via interaktiva kartan. Kör inte på barmark och respektera där det är stängt! I Storsjö/Ljungdalen upphör nu kontrollen av alla vattenöverfarter, vidtag extra försiktighet om ni ska ut och åka, all körning på egen risk!

Sugen på ett äventyr?

Dagsaktuell ledpreparering

I pistmaskinerna finns GPS som ger exakta besked om ledprepareringen varje morgon. Det finns en karta över ledsystemet och med hjälp av GPS-baserad dagsaktuell ledinformation kan du hålla koll på hur lederna är pistade just nu.
För mer information och frågor kontakta våra Ledvärdar på 070-266 78 51 eller [email protected]

Ladda gärna ner vår skoterleds-app ”Track4Outdoors” på Google play eller App store.

Köp skoterledskort

Skoterkort

Avgift för skoterleder 2020/2021

1 dag 290kr
2 dagar 560kr
3 dagar 680kr
4 dagar 760kr
5 dagar 820kr
6 dagar 880kr
7 dagar 930kr
Säsongskort

Säsongskort Förköp före 1/12

2090kr

1690kr

För dig som är på plats och ska köra skoter nu, köp ledkort via länken:
https://www.track4outdoors.com/Payment/NewOrder/14

Skoterkortsåterförsäljare

Hyr din skoter

Det finns gott om skoteruthyrare i Funäsfjällen. Ge dig ut själv på 610 kilometer pistade leder eller prova en guidad skotersafari. En safari är ett kul, lärorikt och tryggt sätt att uppleva fjällen och farten.

Hitta skoteruthyrare här

Certifiering av skoter

För att hjälpa dig som vill hyra har en certifiering av skoteruthyrarna tagits fram. Denna är framtagen av Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd i samråd med Nationella snöskoterrådet. Vi rekommenderar de uthyrare som har klarat certifieringen, det gör att du får en extra trygghet när du hyr din skoter.

Regler för dig som skoteråkare

Hela ledsystemet är planerat och lagt så att störningen för flora och fauna, rennäring, och andra skidåkande gäster i området skall bli så liten som möjlig. Funäsdalen Skoterled AB som driver arbetet och utvecklingen med våra skoterleder är en viktig del i ett balanserat nyttjande av fjällvärlden. Tillsammans bygger vi en fjällvärld som inte bara är hållbar idag, utan finns där för kommande generationer. Så att vi alla får fortsätta att känna fjällets frihet.

Tillsammans för en frisk fjällvärld

Det väldigt viktigt att du som skoteråkare håller dig till de markerade lederna eller i godkända friåkningsområden. Idag är all skoteråkning reglerad. Detta kan inte sägas nog många gånger. Vilket betyder att det till och med är olagligt att avvika från leden och därmed straffbart. Det finns en anledning till att varje led är placerad och dragen just såsom den är, att det inte finns genvägar. Att avlastningsplatserna ligger där de ligger. Det är ett långsiktigt arbete för en hållbar fjällvärld.  Vi arbetar ständigt med att utveckla lederna, undersöka nya dragningar och områden. En förutsättning för vårt arbete och för att idéer ska bli verklighet är reglerna för de leder och områden som redan finns följs. Så tack på förhand!

Ett fjällområde för alla

Vi fortsätter arbetet med att möta önskemål från skidåkare och boende i dalgångarna om mindre buller och störningar. ”Trimpipor” eller andra tillbehör som orsakar hög ljudvolym och därmed stör omgivningen är därför inte tillåtna i området. Områden med känslig natur och djurliv är fredade. Stora bullerfria områden är skapade. Med minskat buller, blir fler nöjda. Även skoteråkare!❤️

Se till att du är väl insatt i reglerna, och sen: ut och njut av vår magiska fjällvärld!

REGLER SKOTERKÖRNING

NYA NATIONELLA REGLER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SKOTERKÖRNING I FUNÄSFJÄLLEN