Foto: Janne Eriksson

Myskoxar

I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö. Här har de gott om plats och mycket av sin naturliga föda. Från den höga rampen i visningshägnet har du möjlighet att studera dessa fascinerande urtidsdjur.

Boka guidning myskoxcentrum

Hägnets syfte

Bevara den vilda myskoxstammen i västra Härjedalen.
Hjälpa djurparker nytt blod/gener.
Skapa ett trevlig besöksmål.
Bedriva avel och forskning.

Några myter

I kikaren eller genom teleobjektivet ser myskoxtjuren imponerande stor och mäktig ut. Detta intryck förstärks om du ser den springa. På nära håll är mankhöjden på ca 1,5 meter inte lika imponerande. Men kraftfullheten slås man ändå av.

Trots sitt namn producerar inte myskoxen någon mysklukt. Den har helt enkelt inga sådana körtlar. Däremot har den doftkörtlar som sitter framför/nedanför ögonen. Dessa körtlar sväller kraftigt under brunsten och avger ett sekret som luktar starkt men inte av mysk.

Befinner du dig nedanför myskoxarna är det aldrig någon fara. De kan inte springa nerför. Detta hörde man ofta medan djuren var relativt nya som ”invandrare” och okunnskapen stor. Men myskoxarna kan springa imponerande fort både i uppförs- och nerförsbacke. Så utmana dem inte.