Rekordtidig säsongspremiär för längdskidåkning i Bruksvallarna
Foto: Rekordtidig säsongspremiär för längdskidåkning i Bruksvallarna

Rekordtidig säsongspremiär för längdskidåkning i Bruksvallarna

I år firar vi rekordtidig säsongspremiär för längdskidåkning i Bruksvallarna. Alltid snösäkra Bruksvallarna och Ramundberget garanterar i år  6 kilometer skidåkning redan den 14 oktober. Nyckelorden där 21 000 kubikmeter sparad sparad snö läggs ut har varit att få till fin och varierad åkning som ska lämpa sig både för träning och tävling, för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom.

Boka stuga/lägenhet Boka hotell/vandrarhem

Bruksvallarnas Elljusspår

6 kilometer elbelyst skidåkning delas upp i en enklare yttre slinga som lämpar sig för distansåkning, 9 meter bred med åkning i båda riktningar där spåret bland annat slingrar sig längs med Ljusnan. Den inre slingan startar med en böljande slakmota i etapper upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan med brantare uppför- och utförsbackar. En väldigt fin bana som bjuder på olika typer av terräng som möjliggör bra träningsmöjligheter.

Tidig start för Mittåkläppsspåret

Kapaciteten för snötillverkning förbättrades avsevärt inför säsongen 2016/17 och i och med att elljusspåret och tävlingsbanan på nedsidan av vägen nu läggs med sparad snö, så räknar man med att ha resterande del av tävlingsbanan och vägen upp mot Mittåkläppsspåret står klar tidigare med kanonsnö. Mittåkläppsspåret är ett av de mest kända i Funäsfjällens spårsystem som bjuder på både utmanande åkning såsom högfjällsupplevelser.

Skidskytte i Ramundberget

Till vintern 2017/18 utökas kapaciteten på snötillverkningen längst upp i dalgången, därmed blir möjligheterna till träning för skidskytte ännu bättre och kommer att stå klart tidigare. Ramundbergets skyttevall består av 20 stycken belysta banor som är användbara sommar som vinter. Rullskidbana och längdspår är kopplade till arenan. Klubbar och skidgymnasium bokar detta via Ramundberget. Det finns möjlighet att hyra skidskyttebanan med instruktör för familjen, kompisgänget eller konferensen.

För att möjliggöra en rekordtidig säsongspremiär för längdskidåkning i Bruksvallarna har man startat ett projekt “Bruksvallarna Snowfarming”. Investeringen på 24 mkr möjliggörs tack vare ett nära finansieringssamarbete mellan Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen samt Härjedalens Kommun.