Regler, vett och etikett i skidspåren

Välkomna att uppleva gemenskapen i våra vackra vinterfjäll!

De preparerade längdspåren är uppdelade i klassiska spår och en plan yta för skidåkning med skateteknik. För att nyttja dessa spår betalar längdåkarna en spåravgift. Markarrenden, preparering, övrigt underhåll och administration betalas av spåravgifterna.

Vi ser att allt fler nyttjar längdspåren för promenader. Detta medför tyvärr alltför ofta fotspår i skatefältet, vilket avsevärt försämrar skidåkningen, mycket mer än man kan tro om man inte själv försökt åka skate i ett av klackar gropigt skatefält. Det försvårar också vid bromsning i utförsbackar, särskilt då för barnen.
Allt fler längdåkare hotar med att vägra betala spåravgift pga. att vandrare förstör främst skattefältet.

Vi i spårgrupperna hoppas verkligen att alla respekterar att man går ytterst på sidan av längdspåret, inte i bredd och att man är medveten om att man vistas på längdåkarnas villkor. Bär det inte ytterst på sidan måste man välja ett helt annat promenadstråk! Spåren är inte upplåtna till cykling och vi ser att även fatbikes ger spår, vid milt väder riktigt djupa rännor.

Hundar i spåren

Om din hund gör sitt i spåren, ta undan efter er. Absolut inga påsar får vara kvarlämnade i spårkanten. Lämnade påsar följer ofta med spåraggregatet och sprids ut på spåren. Hundar ska också vara kopplade.

Skoter i spåren?

Skotertrafik i längdspåren är förbjuden med undantag (färdselrätt) för markägare, renägare och även fritidshusägare med utfartsrätt, samt för underhållsarbete, fjällräddningen, polis och andra myndigheter.

Hänsyn och omtanke

I våra fina längdspår visar vi därmed hänsyn gentemot varandra och stämningen blir allt bättre igen.
Vi arbetar också med att märka upp fina sträckor för vinterpromenader utanför spårsystemet.

Ut och njut!

Längdspårgrupperna i Funäsfjällen
// Marie, Lena, Hielke, Anna