Regler, vett och etikett i skidspåren

Välkommen till Funäsfjällens Längdspår

Vi hoppas att du får en riktigt fantastisk upplevelse, för det jobbar vi hårt för. Preparerar, drar spår, håller koll på vädret och ger oss ut dagligen för att se till att spåren är så bra de någonsin kan bli. Men vi styr varken över väder eller människor. Just vädret är ju svårt att göra något åt, men för att det ska bli så trivsamt i spåren som möjligt har vi tagit fram lite förhållningsregler för dig som människa.

Vovvar är välkomna i koppel

Hur mycket pli du än har på din fina hund, så ska den vara kopplad. Alltid. Och du ser självklart till att ha en påse med dig så att du kan plocka upp efter den OCH tar med påsen hem. Annars blir det en bokstavlig ”shitstorm” i spåren när pistmaskinen kommer. 1.För att du skräpar ner, 2. bajset sprids i spåren, 3. plasten fastnar i pistmaskinen och föraren måste rengöra sin pistmaskin från DITT skräp och din hunds exkrement. Du kan också träna din hund att bajsa på kommando långt utanför spåren. (Om du inte vill plocka upp och ta med bajset hem till en soptunna).

Hundspann är tyvärr inte välkomna i spåren.

Inga skotrar i längdspåren

Är du skoterförare är du välkommen med skidor på fötterna, annars finns det 60 mil skoterspår att upptäcka. Men, undantaget är dig som har färdselrätt. Så, enstaka skotrar kan förekomma.

Gå inte i längdspåren

Promenera i promenadspåren, åk skidor i skidspåren. För gående i längdspåren undanbedes. Andra förbjuder det, vi vet. Men är det en bra väg framåt, är den vägen rätt för oss? Vi tror faktiskt att en tydlig uppmaning är minst lika bra, för de allra flesta vill göra rätt. De allra flesta gör faktiskt rätt, helt enkelt för att det är rätt sak att göra.

För att ytterligare stävja skidspårspromenader så jobbar vi på att ta fram fler promenadspår och kikar på möjligheter för att alla ska kunna njuta av fjällen på lika villkor. Det tror vi kommer lösa en stor del av utmaningen med gående i spåren. Och till dig som fortfarande vill se förbud, se punkten nedan.

Ta med dig grundläggande hyffs

Förutom rätt kläder så ska du alltid se till att ta med dig hyffset ut på turen. För i spåren är vi snälla, visar hänsyn och inser att vi delar på fjällen. Nybörjare som elit väljer att besöka våra spår, njutåkare som snabbisar. Ingen har mer rätt än någon annan, tänk dig att de funkar som i trafiken. Anpassa hastighet. Och här finns ingen ”Ur spår regel”. Den som vill köra om, gör så när det är lämpligt, kanske till och med ett trevligt litet utrop ”hej hej, här kommer jag och kör om” för den goda stämningens skull. Ser du någon som ”övningskör” ja då visar du extra stor hänsyn. Ser du någon som fallit,  kika gärna att allt är ok. Såklart tar du med dig skräpet hem från turen.

”Uppför väjer för utför” Detta är typ som högerregeln. Ömsesidig hänsyn gäller såklart och du som utförsåkare kan inte bara brassa på för att den andre bör flytta på sig.

Och: i alla lägen så ber vi er att vara trevliga mot varandra. Du ser någon som går i spåren? Var trevlig. Informativ. Tipsa om var den kan gå i stället. Lika så om du ser någon som gör något tokigt, t ex som har sin hund lös. Var trevlig och informativ.

Du ansvarar för din egen åkning

”All åkning sker på egen risk”. Det kan vara isigt, kanske någon sten, en kurva som inte svänger som du vill. Så ta ansvar för din åkning och utrustning.