Fjällsemester med hund

Att vistas i fjällen tillsammans med hund är en fantastisk upplevelse. Det ger både dig och din bästa vän förutsättningarna för en aktiv och rolig semester tillsammans. Hundar älskar att vara till fjälls och upptäcka nya spår och frisk fjälluft. Men vad ska man tänka på när man ska ta med hunden på fjällsemester?

Boka djurtillåtet boende

I Funäsfjällen finns många bra boendealternativ som är djurtillåtna, utöver stugor och lägenheter finns många rum på våra hotell och vandrarhem. Innan du bokar, var uppmärksam om att det specifika rummet du bokar är djurtillåtet.

HUR LÅNGT ORKAR NI RÖRA ER?

Anpassa turen för både dig och din hund. Ingen tycker det är roligt med för långa turer. Börja på en nivå där du tror att ni båda njuter och orkar. Kolla gärna in vårt längdspårssystem och 15 Fjällturer och välj en tur utifrån beskrivningarna.

UTRUSTNING

Även om ni bara ska vara ute under dagen så kan det vara bra att se över utrustning inför skidturen.

  • Vintertid kan det vara svårt att hitta vatten till fjälls så ta gärna med en ihopfällbar mat/vattenskål och extra vatten.
  • Energi! Även om hunden ätit innan ni gett er av så kan det vara bra att tänka på att energiförbrukningen kan se helt annorlunda ut under en fjälltur.  Hunden äter med största sannolikhet betydligt mer under, vilket inte är konstigt med tanke på att de rör sig nästan hela dagen. Tänk även på att ni är på semester så lite extra gott i fickorna är ni båda värda!
  • Har din hund sköra tassar? Fjället kan vara tufft för sköra tassar, snön kan vara hårt och vass vilket tassarna kanske inte är vana vid. Det kan även fastna snö och bildas is på tassarna vilket kan upplevas väldigt obehagligt och då är tasskydd den absolut bästa räddningen. Tasskydd finns att köpa i Funäsdalen eller Tänndalens skiduthyrning.
  • Halsband eller sele? Det beror helt på vad din hund är van vid och om den drar eller ej, det ska vara smidigt och snällt mot halsen (inget stryp-eller halvstryp).
  • Ett täcke till hunden kan vara bra att ha med, man blir lätt kall av att pausa och väderomslag kan komma plötsligt i fjällen.

PLANERAR NI EN TUR IN I NORGE?

Funäsfjällen ligger alldeles invid norska gränsen. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med hund över gränsen. Hunden måste ha ett pass och vara avmaskad hos veterinär innan.

KOPPELTVÅNG

I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden bör alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen så se alltid till att ha hunden kopplad. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.