Finslipa din längdteknik

I Funäsfjällen finns 300 kilometer med fantastisk längdskidåkning. För att få en ännu bättre upplevelse i våra skidspår bjuder vi på teknikträning.


Stakning

Vasaloppets främsta. Välj en hög utgångsposition och sätt ned stavarna lodrätt i lättåkt terräng. Du kan nästan ha känslan av att falla framåt här, då tar du hjälp av kroppstyngden och kan åka mer energisnålt, flytta tyngdpunkten från häl till fotblad. När stavarna sätts i ska överkroppsmuskulaturen aktiveras. Du är starkast i bålen, jobba med mage och rygg. Avsluta armrörelsen när du passerat höften.


Teknikträning – åka utan stavar

Det enskilt bästa sättet att träna sin teknik på är att åka utan stavar. Oavsett om du är nybörjare eller elit så är det få gånger du får sådan tydlig feedback av din egen skidåkning. För att få fäste så är tyngdöverföringen det viktiga, flytta din vikt från ena skidan till den andra. Lägg blicken framåt. Använd armarna som om du hade haft stavar i händerna, sträva efter att hitta en fin rytm.

För att träna balansen så testa att stå kvar och räkna till 1-2-3 innan du flyttar över vikten på nästa skida.


Diagonalåkning

Man brukar ofta säga att längdskidåkning är en enbens-idrott, du strävar efter att stå på ett ben i taget. Flytta din kroppstyngd från ena skidan till den andra. Klapprar det när du åker? Försök att sätta ned foten längre fram, jämns med den andra foten.

Lägg blicken framåt, du hamnar i en bättre position, hittar balansen och kan njuta av fjällvärlden. Stavarna i lutning och nära kroppen. Anpassa steglängden och frekvensen på armarna beroende på hur brant uppförsbacken är.


Stakning med frånskjut

Timing mellan överkropp och benarbete är A och O i denna teknik som du med fördel använder när det går svagt emot. Stakning med överkroppen där du nyttjar din bålstyrka och ett benarbete som påminner om det vi gör i diagonalåkningen. Jobba alltid med vartannat ben här. Testa stakning med frånskjut utan stavar för att träna din benrörelse.

Känner du att du behöver ytterligare hjälp på traven, boka en längdlektion med en av våra duktiga instruktörer!

Lycka till!