Längdskidåkning

Genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig Nordic Ski Center – 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet. Dessutom finns 450 kilometer rösade leder. I Funäsfjällen finns ypperliga förutsättningar för träning, motion och rekreation.

Du kan starta var som helst i Funäsfjällen. Hela spårsystemet är väl skyltat med avståndsskyltar, kartor och raststugor. Här finns möjlighet att hitta sin egen favorit och njuta fullt ut av längdskidåkningen. Du kan upptäcka nya spår varje dag, kanske med hjälp av skidbussen, eller ta skidorna hem från backen. Alternativen är många och varierande – Funäsfjällen öppnar möjligheter för alla: barnfamiljer, motionärer och världselit.

Betala spårknappen med Swish! Lätt som en plätt utan att besöka en återförsäljare. 

Du visar sedan upp bara betalningen om du möter en spårvärd.

Ett spårkort – 300 km längdspår

Ta liften eller vesslan

Om du vill du gå på tur, finns 450 kilometer rösade leder att välja på. Många turer blir extra lättillgängliga om du nyttjar de snövesslor som går upp till högfjället. Liftar kan också vara ett alternativ för att lätt ta sig högt upp. Ska du med liften upp i Ramundberget behöver du lösa ett liftkort. Där tillkommer det även avgift för fjällpulka i Osthangsliften. Läs mer här.

Flera fikastugor ligger vackert på högfjället och är lämpliga utflyktsmål. Under senvintern är det skönt att gräva ned sig i en solgrop uppe på fjället. Snösäkerheten och det fina klimatet garanterar dig en skidupplevelse utöver det vanliga.

Världselit och Vasaloppsåkare

Tränings- och tävlingssäsongen för världseliten inleds och avslutas varje år med Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april. Det är tiden då vårskaren kommer, och med den också många skidåkares absolut starkaste upplevelse. Då tar man sig fram var som helst på fjället. Bättre område att göra detta på än Funäsfjällen, med sina varma dagar, kalla nätter och lättillgängliga högfjällsvidder, är svårt att hitta.

Försäsongen 2019

24 oktober startar vintern i Bruksvallarna. Man garanterar 6 kilometer skidåkning med 21 000 kubikmeter sparad snö, vilket kommer att ge fin och varierad skidåkning som lämpar sig både för träning och för tävling, för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom. 6 kilometer elbelyst skidåkning delas upp i en enklare yttre slinga bra för distansåkning, 9 meter bred med åkning i båda riktningar. Den inre slingan startar med en böljande slakmota etappvis upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan.
Karta över 6 kilometer skidåkning på sparad snö i Bruksvallarna >>>

Snögaranti

Minst fem nedfarter eller 20 km längdspår ska vara åkbara under säsong. Gäller mellan 1 December och  30 april. 

 

De sa ja i fjällen – en solskenshistoria

2013 sågs de för första gången på det fjälligaste stället som fanns i
Stockholm: Årebaren Broken. Resten är en solskenshistoria som toppas av ett magiskt och soligt vårvinterbröllop i Tännäskröket.

Läs mer

Mikaelas Skidskola tipsar – bli en bättre längdskidåkare

En av områdets mest kända och skidad av varje svensk elitåkare. Det finns få vägar som bringar så många minnen och känslor. Låt oss börja med en historia därifrån.

Läs mer

Funäsfjällen – 30 mil i 30 år

FUNÄSFJÄLLEN ÄR SKIDPARADISET FÖR MÄNNISKOR SOM ÄLSKAR LÄNGDSKIDÅKNING I VACKRA
OMGIVNINGAR. HÄR ÄR LÄNGDSKIDÅKNING KULTUR OCH DEN VILL VI DELA MED ALLA SOM VILL
TA DEL AV DEN. NORDIC SKI ÄR FÖR OSS INTE ENDAST ETT AV VÄRLDENS VACKRASTE
OCH BÄSTA LÄNGDSPÅRSYSTEM, DET UTGÖR ÄVEN EN STARK SYMBOL FÖR ETT SAMMANSVETSAT
OMRÅDE BESTÅENDE AV NIO GENUINA FJÄLLBYAR.

Läs mer

Nordic ski 30 år