Längdskidåkning

Genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig Nordic Ski Center – 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet. Dessutom finns 450 kilometer rösade leder. I Funäsfjällen finns ypperliga förutsättningar för träning, motion och rekreation.

Du kan starta var som helst i Funäsfjällen. Hela spårsystemet är väl skyltat med avståndsskyltar, kartor och raststugor. Här finns möjlighet att hitta sin egen favorit och njuta fullt ut av längdskidåkningen. Du kan upptäcka nya spår varje dag, kanske med hjälp av skidbussen, eller ta skidorna hem från backen. Alternativen är många och varierande – Funäsfjällen öppnar möjligheter för alla: barnfamiljer, motionärer och världselit.

Ett spårkort – 300 km längdspår

Ta liften eller vesslan

Om du vill du gå på tur, finns 450 kilometer rösade leder att välja på. Många turer blir extra lättillgängliga om du nyttjar de snövesslor som går upp till högfjället. Liftar kan också vara ett alternativ för att lätt ta sig högt upp.

Flera fikastugor ligger vackert på högfjället och är lämpliga utflyktsmål. Under senvintern är det skönt att gräva ned sig i en solgrop uppe på fjället. Snösäkerheten och det fina klimatet garanterar dig en skidupplevelse utöver det vanliga.

Världselit och Vasaloppsåkare

Tränings- och tävlingssäsongen för världseliten inleds och avslutas varje år med Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april. Det är tiden då vårskaren kommer, och med den också många skidåkares absolut starkaste upplevelse. Då tar man sig fram var som helst på fjället. Bättre område att göra detta på än Funäsfjällen, med sina varma dagar, kalla nätter och lättillgängliga högfjällsvidder, är svårt att hitta.

Nytt för försäsongen 2017

15 oktober startar vintern  i Bruksvallarna. Man garanterar 6 kilometer skidåkning den 15 oktober med sparad snö. 21 000 kubikmeter snö kommer att ge fin och varierad skidåkning som lämpar sig både för träning och för tävling, för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom. 6 kilometer elbelyst skidåkning delas upp i en enklare yttre slinga bra för distansåkning, 9 meter bred med åkning i båda riktningar. Den inre slingan startar med en böljande slakmota etappvis upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan.
Karta över 6 kilometer skidåkning på sparad snö i Bruksvallarna >>>

 

 

 

Snögaranti

Minst fem nedfarter eller 20 km längdspår ska vara åkbara under säsong. Gäller mellan 1 November och 30 april. Under försäsong 3 km spår ( I Bruksvallarna 15/10)

 

Skär av Frihet

JAG VAKNAR UPP TIDIGT PÅ MORGON AV VÄCKARKLOCKAN SOM VISAR 06.00. FÖRVÄNTANSFULLT LÄSER JAG AV TERMOMETERN VID FÖNSTRET SOM TILL MIN STORA GLÄDJE VISAR -6 GRADER CELSIUS. SOLENS STRÅLAR FÄRGAR SÅ SAKTELIGA FJÄLLTOPPARNA I VARMA TONER. DET ÄR HELT VINDSTILLA UTE.

Läs mer

Skidkung Med hjärta för Bruksvallarna

DET ÄR I MITTEN AV JANUARI OCH SKIDKUNGEN JOHAN OLSSON STRÄCKER UT PÅ MITTÅKLÄPPSSPÅRET
OVANFÖR DEN LILLA FJÄLLBYN. ETT HEMMA-VM I FALUN ÄR BARA NÅGRA VECKOR BORT OCH FÖR
JOHAN ÄR DET ÅTER IGEN EN KAMP MOT KLOCKAN FÖR ATT HITTA EN FORM SOM KAN TA HONOM HELA
VÄGEN TILL EN VM-MEDALJ PÅ HEMMAPLAN

Läs mer

Lars Nelsons Funäsfjällen

För mig som är uppvuxen i Funäsfjällen är det lätt att bli hemmablind. Jag tränar pass efter pass med blicken i marken, en ljudbok i öronen och glömmer att njuta av omgivningarna. Det finns dock några tillfällen varje år när jag verkligen blir påmind om hur vackert det är här.

Läs mer

Lars Nelson