Foto: Emrik Jansson

Längdskidåkning

Genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig Nordic Ski Center – 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet. Dessutom finns 450 kilometer rösade leder. I Funäsfjällen finns ypperliga förutsättningar för träning, motion och rekreation.

Du kan starta var som helst i Funäsfjällen. Hela spårsystemet är väl skyltat med avståndsskyltar, kartor och raststugor. Här finns möjlighet att hitta sin egen favorit och njuta fullt ut av längdskidåkningen. Du kan upptäcka nya spår varje dag, kanske med hjälp av skidbussen, eller ta skidorna hem från backen. Alternativen är många och varierande – Funäsfjällen öppnar möjligheter för alla: barnfamiljer, motionärer och världselit.

Du vet väl att du kan betala din spåravgift med Swish?

Skanna QR-koden för de antal dagar du vill åka. godkänn, och klart! Möter du en spårvärld visar du bara upp betalningen.

Ett spårkort – 300 km längdspår

Ta liften eller vesslan

Om du vill du gå på tur, finns 450 kilometer rösade leder att välja på. Många turer blir extra lättillgängliga om du nyttjar de snövesslor som går upp till högfjället. Liftar kan också vara ett alternativ för att lätt ta sig högt upp. Priset är 100 kr för dig med spårknapp att använda liften, du löser ett liftkort hos någon av våra återförsäljare.

I vissa anläggningar tillkommer en extra avgift för fjällpulka. Hör vad som gäller där just du vill åka.

Flera fikastugor ligger vackert på högfjället och är lämpliga utflyktsmål. Under senvintern är det skönt att gräva ned sig i en solgrop uppe på fjället. Snösäkerheten och det fina klimatet garanterar dig en skidupplevelse utöver det vanliga.

Världselit och Vasaloppsåkare

Tränings- och tävlingssäsongen för världseliten inleds och avslutas varje år med Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april. Det är tiden då vårskaren kommer, och med den också många skidåkares absolut starkaste upplevelse. Då tar man sig fram var som helst på fjället. Bättre område att göra detta på än Funäsfjällen, med sina varma dagar, kalla nätter och lättillgängliga högfjällsvidder, är svårt att hitta.

Försäsongen 2020

I slutet av oktober startar vintern i Bruksvallarna.(Öppningsdatum kommer inom kort.) Man garanterar 6 kilometer skidåkning med 21 000 kubikmeter sparad snö, vilket kommer att ge fin och varierad skidåkning som lämpar sig både för träning och för tävling, för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom. 6 kilometer elbelyst skidåkning delas upp i en enklare yttre slinga bra för distansåkning, 9 meter bred med åkning i båda riktningar. Den inre slingan startar med en böljande slakmota etappvis upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan.
Karta över 6 kilometer skidåkning på sparad snö i Bruksvallarna >>>

Snögaranti

Minst 20 km längdspår ska vara åkbara under säsong. Gäller mellan 16 December och  30 april. 

 

Ett nytt skyltsystem tar form 

Nu blir det ännu lättare för dig att hitta på lederna Funäsfjällen då vi fortsätter med utveckligen av vårt nya skyltsystem. I somras och höstas byggdes nya skyltbärare – träkonstruktioner i olika storlekar. Nu i vinter sätts de nya skyltarna för längdåkning på plats.

Läs mer

Tillsammans minskar vi smittspridningen

Det är en annorlunda vinter. Julen brukar vara en högtid där vi samlas nära varandra, en tid vi delar med släkt, vänner och familj.  I år är det som sagt annorlunda. I år gäller det att hålla avstånd, både till de vi älskar och våra medmänniskor. Vi har gjort mycket för att underlätta detta, men vi behöver din hjälp.

Läs mer

Med maskin eller för egen maskin

Att få uppleva fjällens oändliga vita lugn. Att fara fram genom fjällbjörkarna, över toppar och runt de stora massiven. Det är en magisk känsla. Oavsett om du tar dig fram för egen maskin på ett par längdskidor eller flyger fram på en skoter.
Fjällens storslagenhet upplevs lika bra tillsammans med vänner som ensam med sina egna tankar.

Läs mer