en vacker vinterdag på längdspåret Lillåaslingan
Foto: Roger Borgelid

Längdskidåkning

Välkommen till Funäsfjällens längdspår

Åk längdskidor i en storslagen fjällemiljö, genom dalgångar och över högfjäll. Här ringlar sig vår längdspår genom hela Funäsfjällen, totalt är det ungefär 300 kilometer preparerade längdspår. Systemet är byggt så att du alltid har längdskidåkning i världsklass i din närhet oavsett vilken by du bor i. Dessutom finns 450 kilometer rösade leder att upptäcka.

Här finns möjlighet att hitta sin egen favorit-tur och njuta fullt ut av längdskidåkningen oavsett vilken ambition du har. Du kan upptäcka nya spår varje dag, kanske med hjälp av skidbussen, eller ta skidorna hem från backen. Alternativen är många och varierande – Funäsfjällen öppnar möjligheter för alla: barnfamiljer, motionärer och världselit.

Här hittar du aktuell spårstatus och spårkarta

Köp Fjällpass längd

Nästintill varje dag pistas längdspåren så att du varje morgon får uppleva helt magiska spår. För att använda spåren betalar du en avgift: Fjällpass längd. Antingen köper du dagpass där du får mängdrabatt om du köper fler dagar samtidigt. Eller så kan du köpa säsongskort. Fjällpass Längd köper du enkelt här på webben eller hos en återförsäljare. Sker köpet digitalt gäller bokningsbekräftelse som spårkort.

För mer information och frågor kontakta våra Ledvärdar på 0684-210 55 eller [email protected]

Ta liften eller vesslan

Vill du inte börja från dalen kan du ta genvägen till toppen med snövesslan eller liften. På topparna finns förutom högfjällsspåren, 450 kilometer rösade leder att välja på.

Världselit och Vasaloppsåkare

Tränings- och tävlingssäsongen för världseliten inleds och avslutas varje år med Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april. Det är tiden då vårskaren kommer, och med den också många skidåkares absolut starkaste upplevelse. Då tar man sig fram var som helst på fjället. Bättre område att göra detta på än Funäsfjällen, med sina varma dagar, kalla nätter och lättillgängliga högfjällsvidder, är svårt att hitta.

Åk längdskidor i oktober

I slutet av oktober startar vintern i Bruksvallarna. Under försäsong pistar man längdspår med hjälp av sparad snö, vilket kommer att ge fin och varierad skidåkning som lämpar sig både för träning och för tävling, för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom.  Den inre slingan startar med en böljande slakmota etappvis upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan.

 

Bli en riktig glidare i vår

 

Ute på tur gäller det att hålla humöret uppe. Tips nummer ett är att alltid ha lite fika som choklad eller en sportbar med dig. Men ibland är det annat som påverkar: Dåligt glid. Bakhalt. Humörsänkare vilken soldag som helst. Men investerar du lite tid i fästet och glidet, så kan du spara massor av energi.

 

Läs mer

Njutåkning på längden

Påsken och vårvintern är en perfekt tid att upptäcka fjället på längden. Och få ställen är bättre för en härlig fjälltur än Funäsfjällen. Här finns ett helt unikt spårsystem där du kan njuta av uppåt 30 mil fantastiska spår. Fjällguiden och funäsbon Louise Östberg ger sina bästa tips för en lyckad dag på längs.

Läs mer

Välkommen till en fjällsemester med gott om avstånd

Här finns lugnet och storslagna upplevelser. Något vi älskar att dela med oss av. Men nu måste vi göra det på ett annat sätt. Trots att det finns 6 olika skidområden, efter mil av spår och leder att utforska på skidor eller skoter, så finns det också platser där vi kommer nära. Och där är vi extra noga med avstånden.

Läs mer

Skidåkare i ett luftigt Tänndalen