Funäsfjällens toppturer

FUNÄSFJÄLLEN LEVERERAR ÄKTA TOPPTURSUPPLEVELSER INOM KORT AVSTÅND FRÅN BYARNA OCH DET FINNS INGET BÄTTRE SÄTT ATT HITTA BRA LÖSSNÖ OCH ROLIG TERRÄNG PÅ.

Text: John Wilcoxen

Funäsfjällen levererar äkta topptursupplevelser inom kort avstånd från byarna och det finns inget bättre sätt att hitta bra lössnö och rolig terräng på. Topparna som har varit otillgängliga för utförsåkare har de senaste åren blivit tillgängliga med hjälp av nya material, teknologi, och något som jag kallar ̈psych: ̈ attityd, mod, och passion. Topptursutrustning (skid- eller splitboardutrustning, stighudar, lavinsändare, sond och spade) finns nu att hyra och köpa i alla sportbutiker i området. För erfarna snöåkare eller familjer som vill ha nya utmaningar på snö finns det bra möjligheter att utforska sporten från alla skid- och stugområden i Funäsfjällen. Den som vill komplettera sin åkning med topptursupplevelser bör vara beredd på varierande snöförhållanden, risker och lavinfara, ha förståelse för gruppdynamik och göra säkra terrängval. Utbildning i lavinkunskap eller guidning är mycket viktigt och att rekommendera då dolda faror finns i snön.

Här är tre av pärlorna som finns i Funäsfjällen.

Ösjökläppen 1085 m.ö.h.

Nås lättast ifrån toppen av Solliften i Ramundberget med tillgång till Ösjöstugan för fikapaus. Från toppen av liften i Ramundberget, följ längdspåret 3 km sydväst mot Ösjöstugan. Följ sedan en markerad led sydväst mot Fjällnäs mellan Ösjökläppen till söder och Ösjövålen på norra sidan. Från toppen av Ösjökläppen finns många åkval mellan syd och nordostsidor beroende på snökvalitet. Ett alternativ till denna tur är att börja med att bestiga Ramundberget och åka ner mot Ösjöstugan.

Lill-Skarven 1224 m.ö.h.

Bybornas berg! Den mäktigaste fjälltoppen som står över hela Funäsdalen för att påminna byfolket att ta en kvällstur efter jobbet. Nås antingen ifrån Fjällparkeringen i Tänndalen eller parkeringen på Högsta Hållan.

Alt. 1) Från Tänndalen åk till fjällparkeringen via Oskarssons väg. Från parkeringen vid vägslutet går man två och en halv kilometer nordöst upp baksidan på Lillskarven. Man passerar våffelstugan Andersborg som är fantastisk lockbete för fikasugna skidåkare.

Alt. 2) På Högsta Hållan parkeringen följer man kryssleden 4 km mot Malmbäckstugan för att sedan gå upp sydkammen
på Lill-Skarven eller gå rakt upp sydostsidan. Lill-Skarven levererar flest topptursdagar i området och kräver respekt för lavinfara.

Gå inte upp i stora grupper i brant terräng, använd säkert vägval och teknik och undvik att gå upp under andra grupper som kan orsaka lavinfara för dig och dina kamrater. Bra linjer finns på hela sydostsidan med allt från enkel terräng till avancerad terräng med obligatoriskt dropp.

Svansjökläppen 1125 m.ö.h.

Ett av de lättillgängliga fjällen uppe i Tänndalen med mild och rolig åkning. Efter storm som blåser in från söder kan det ligga puder och drivsnö på nordostsidan. Från liften i Hamra går man upp en kilometer till sydvästplatån ovanför skidområdet. Därifrån kan man antingen gå runt syd- eller nordsidan på skare för att sedan börja gå mot toppen. Den vanligaste åklinjen är nordostsluttningen. Från toppen ser man in till Norges massiv Storvigeln och på en fin dag ser man ända till Helags. Här ska man akta sig för varierande snö där man kan träffa snöfält som växlar från puder till skare. Man kan också hyra guide för att nå toppen. En n tur för familjen och grupper som har blandat längd- och slalomåkare.