”Funäsfjällen har allt”

Som tolvåring attackerades han av en björn, men klarade sig tack vare att han ramlade från en avsats och förlorade medvetandet. Idag är han skidskyttetalangen som handplockats till landslaget av chefstränaren Wolfgang Pichler. Möt Oskar Ohlsson, 20, från Tännäs.

Ni minns väl björndramat i Funäsdalen för åtta år sedan? Skolpojkarna som hamnade fel under off piståkningen och attackerades av en björn i sitt ide. En av dem var skidskytten Oskar Ohlsson som denna säsong satsar på att ta medalj i något av de stora mästerskapen.

Direkt efter dramat kom Oskar knappt ihåg någonting. Idag minns han desto mer av denna fredag i mars 2011 där det stod idrott på schemat som sista lektion och idrotten skulle utövas i form av utförsåkning.

– En av grabbarna pratade om en ny offpistdel som han hade hittat och som vi också ville testa, berättar Oskar. Vi var fem stycken tog oss dit redan första åket och det var helt fantastiskt. Han som åkt där tidigare drog åt ett annat håll än vi andra fyra som hamnade på en avsats ovanför ett högt stup. Vi började skråa för att hitta ett ställe där stupet inte var så högt, men plötsligt var det som att vi befann oss vid en återvändsgränd.

Pojkarna hjälpte varandra upp på en liten kulle för att komma vidare. Oskar stod sist i kön. De två första pojkarna upptäckte ett hål uppe på kullen som man var tvungen att passera. När den tredje pojken, Olle, försiktigt tog sig över hålet kände kan hur skidorna skrapade i någonting. Då visste han inte att det var en björn i sitt vinteride som krafsade på skidorna.

– Jag ville hjälpa Olle över genom att ge bakdelen på hans skidor en liten knuff, säger Oskar. Precis när jag puttade till stack det upp ett björnhuvud och en tass som började göra hålet större och krafsa efter Olle. Sedan bet björnen bet tag i Olles ben. Jag skrek och slog med stavarna för att avleda björnens uppmärksamhet. Olle lade sig på mage medan björnen fortsatte att göra hålet större. Jag såg björnen bita tag i Olles andra ben innan båda försvann ner i hålet.

– Jag stod kvar och fortsatte skrika. De två andra killarna skrek också. Plötsligt hördes ett öronbedövande vrål och björnen kom upp ur hålet rakt mot mig. Jag backade och såg inte stupet bakom mig utan föll handlöst åtta meter och blev medvetslös. Det räddade mitt liv eftersom björnen måste ha trott att jag var död.

Oskar visste inte då att hans skrikande och viftande med stavarna sannolikt också räddade Olles liv, för björnen lämnade idet och sprang iväg. När Oskar vaknat upp och hittat de andra, hjälptes vännerna åt att kalla på hjälp och att ta den blödande Olle nerför backen. För insatserna att rädda Olle utsågs Oskar och de andra pojkarna senare till Svenska hjältar av Aftonbladet.

Oskar drog på sig en muskelskada i ryggen av fallet, en skada som han lärt sig att leva med. Han säger att han inte är rädd för björnar, men att han aldrig vill komma så nära en igen. Numera är Oskars dagar fyllda av träningar tillsammans med skidskyttelandslaget. Han bor i Östersund, men längtar ofta hem till Tännäs och Funäsfjällen, särskilt under vårvintern.

– Tänk en marsdag när man vaknar tidigt och ser en kritvit fjällsida i morgonsolen, säger han. Man ger sig ut på skidor med sina kompisar, sätter sig i en solgrop och njuter av att ha solen i ansiktet. Det finns inget bättre. Oskar berömmer också Nordic Ski Center i Funäsfjällen – 300 kilometer preparerade längdspår av varierande svårighetsgrad – och alla pister, inte minst i Tänndalen där han trivs extra bra.

– Funäsfjällen har allt, konstaterar han.

Oskar började med skidskytte för bara fyra år sedan, när han flyttade till Östersund för att gå gymnasiet.

– Jag har alltid åkt längdskidor, det tycker jag är det roligaste man kan göra, men ville något mer än att bara åka längd för motionens skull.

Det var Oskars mormor som föreslog skidskytte. Oskar kontaktade Östersundsklubben Tullus och blev frälst direkt.

– Med skyttet kommer ett spänningsmoment in som gör träningen extra rolig, säger han. Jag trivs också väldigt bra med kamratskapet inom klubben.

Nog för att det gick bra för Oskar under tävlingarna, han har bland annat tagit åtta medaljer i junior-SM, men han fick ändå en chock när skidskyttelandslagets legendariska tränare Wolfgang Pichler ringde honom i mars förra året. Vill du satsa på det här? undrade Pichler och frågade samtidigt om Oskar var intresserad av en plats i landslaget.

– Jag trodde han menade framtidlandslaget, alltså juniorlandslaget, men han erbjöd mig en plats i A-landslaget direkt, berättar Oskar. Oskar Ohlsson är mycket nöjd med Wolfgang Pichlers ledarskap.

– Min kropp svarar bra på hans träning och jag har lagt allt mitt förtroende hos honom. Han har en väldig erfarenhet och ett genuint intresse för det han håller på med.

Denna säsong hoppas Oskar bli uttagen till så många mästerskap som möjligt. En medalj hägrar särskilt.

– Jag vill ta guld i SM, säger han.

 

Oskar Ohlsson

Ålder: 20.

Bor: Östersund och föräldrahemmet i Tännäs.

Gör: Skidskyttetalang som gör sin första säsong i landslaget samt egenföretagare.

Familj: Mamma, pappa, två systrar och en hund.

 

 

Text: Lotta Bylund Foto: Jocke Lagercrantz