Funäsdalen navet i Funäsfjällen

Funäsdalen, navet i Funäsfjällen

VI STÅR HÖGST UPPE PÅ FUNÄSDALSBERGET I FUNÄSDALEN EN KALL OCH GNISTRANDE MORGON. DET ÄR MAGISKT VACKERT MED DE SVENSKA OCH NORSKA HÖGFJÄLLEN RUNT OMKRING. BARNEN SER INTE DET VACKRA, UTAN PRATAR OM DEN HÄFTIGA GONDOLFÄRDEN UPP OCH VILKEN BACKE VI SKA BÖRJA MED.

Backar för både familjen och Europacup


Deras favorit är de blåa pisterna Gärdet och Tvären ner till Kåvan. Men idag har vi sagt att vi även ska testa de lite svårare och längre röda backarna. Jag har också lovat att de ska få hänga en stund i parkområdet. Då tänker jag själv åka två av de svarta backarna och den riktigt långa Lundinsmotet, 2,1 km nedfarten hela vägen ner till byn.

Toppstugan och en ny samisk temapark i Funäsdalen


Till lunch träffar vi maken i Toppstugan. Han har åkt 3 km spåret på toppen några varv och är lyrisk. Han har även varit borta vid kåtorna där den nya samiska temaparken ska stå klar sommaren 2018. Alla är hungriga och vi väljer mellan olika rätter. Barnen tar två olika pastarätter. Själv äter jag rödingsoppa och min man den populära viltchilin. Atmosfären är precis så där mysig och trång som man vill ha det i en riktig Toppstuga i fjällen.

Ett riktigt fjällhotell


På eftermiddagen fortsätter vi att utforska de olika backarna. Dagen avslutas med en familjetävling nedför både den lätta och den lite brantare backen till byn. Äldste sonen vinner och är mycket nöjd. Hotell Funäsdalen, fjällhotellet som byggdes redan 1947, ligger mitt i byn och precis vid foten av backarna och gondolstationen. I år har vi valt att bo i en av lägenheterna vid Funäsdalsberget, men vi gillar att lyxa till det lite på hotellet och har bestämt oss för att vara här i eftermiddag och kväll. Jag och killarna kliver in i lobbyn där brasan sprakar. Min man springer över till Fjällsport för att lämna in skidorna för vallning till morgondagens tur runt sjön. Jag påminner honom om att också boka två olika aktiviteter till torsdag. Vi ska ta en halvdag på skoter och prova på isklättring.

After-ski för hela familjen


Sonen kan inte sluta prata om sin prestigefyllda vinst och som pris har vi utlovat en afterski på hotellets terrass innan poolbadet. När den trevliga servitrisen serverar barnens dricka och varsin kall lokal öl till oss vuxna får vi höra lite om den samiska temaparken på Funäsdalsberget. Hon berättar att det är Tor Svae som har ritat den, vilket är samma man som ritade Junibacken i Stockholm. Vi går ner till poolen och på vägen ser vi bilder och ritningar av renoveringen och ombyggnaden som gjorts av både vandrarhemmet, hotellrummen och konferensavdelningen. Det är full fart i pool- och relaxavdelningen, många gäster från stugor och lägenheter runt om är här för att bada och därefter äta middag. Barnen tycker att det är kul med poolkompisar, jag har bokat en massage och därefter slappnar vi av i en av de två utomhusjacuzzierna och ligger och tittar på utsikten över Skarvarna. När vi alla är mätta på att bada har allt lugnat ner sig och de som vill simma och basta i lite mer stillsam atmosfär trivs.

Lokala rätter och ölsorter


Innan det är dags för middag sätter vi oss en stund vid brasan i loungen och spelar kort. Men barnen blir snabbt lite rastlösa och springer ner till pingisrummet innan vi äter. I restaurangen väljer vi olika rätter från en riktigt bra kvällsmeny med många lokala råvaror. Vi pratar om morgondagen när vädret ska bli lite sämre. Det ska blåsa en del så då passar det att ta ytterligare en dag på Funäsdalsberget vars backar ofta ligger i lä. Barnen vill åka Lilla Los skattjakt och jag ska utmana mig själv i Nol i Egga. Vi gillar att bo i Funäsdalen, navet i Funäsfjällen. Här finns allt nära!

 

Text: Karin Nilsson