färdledaren kom tillbaka

Färdledaren kom tillbaka

FÖRMODLIGEN VAR DEN FRÄMSTA UTMANINGEN ATT FÅ MED STAMGÄSTERNA UT. DE SOM REDAN VARIT PÅ TOPPEN AV SKARSFJÄLLET, SOM TOPPAT STORVIGELN I OVÄDER. DE SOM HITTAR TILL RUTSTÖTEN OCH HAR KOLL PÅ SNÖN VID SKARVARNA. FJÄLLRÄVARNA MED TYGMÄRKEN PÅ RYGGSÄCKEN SOM VITTNAR OM TIDIGARE STRAPATSER. VART TOG FÄRDLEDAREN VÄGEN?

Att ens försöka ta sig an den utmaningen kändes tufft när jag bytte jobb till Färdledare på Fjällnäs i höstas. På 1960-talet var det A och O. På Bruksvallsliden. Hos Norbergarna på Fjällgården i Ramundberget. Vid Walles Fjällhotell. På Hotell Tänndalen. Fjällnäs. I varje reception stod färdledaren beredd att ta sig an nya skidåkare och på bästa sätt visa dem fjället. Och nästan alla fjällrävar och noviser följde på led.

VART TOG FÄRDLEDAREN VÄGEN?


I takt med att leder och kryssmarkeringar, preparerade spår och skidsystem, appar och nedladdningsbara kartor utvecklades så försvann kanske lite av syftet med färdledaren. ”Jag kan själv nu”, sade gästen. Fjällrävarna blev experter och alla vanliga höll sig på trygga 5 km slingan eller i skidbacken. Få behövde fråga – allt var serverat. Bara att ladda ner en tur på mobilen och ta med ett par mackor i ryggsäcken.

BEHÖVS FÄRDLEDAREN IDAG?


Jag tror det. Eller vet. Jag har anlitat guide eller bergsguide i Kanada. I Franska alperna. I Österrike. I Norge. Även om jag luskat ut de bästa åken eller snön, ångrar jag aldrig investeringen i lokal expertis. Gäster som jag varit ute med säger ofta likadant. De är här och nu. Det är här och nu vi vill ha den bästa tänkbara skidåkningen för just oss. Säkert, unikt och just för oss.

SÄKERHETEN


Man ska heller inte underskatta fjället och vädrets makter. Det faktum att fjällrädd­ningsinsatserna ökat markant under senare år säger mycket om vikten av att välja rätt väg efter nivå, kunskap och riskanalys. Hur är lavinfaran på Skarvarna just idag och vilka risker är jag beredd att ta? Kanske värt att gå ihop och hyra en guide som tar hand om det där? Vi kanske också får tips för kommande dagar så vi klarar oss med hjälp av appar och mobilkartan? Är det värt pengen? Enkla frågor som bäst besvaras av dig.

Jag märker att de som upplevt skillnaden mellan färdledare och ingen färdledare är de som bokar bäst. Det handlar om säkerhet, möjlighet att få absolut bästa förutsättning­arna för själva aktiviteten.

Bara i Funäsfjällen kan vi enkelt räkna upp ett stort antal aktörer som erbjuder förstklassig guidning för privatpersoner eller grupper; Topsport, Puls, Strapatser, Fjällnäs Explore, Fjällsport, Guidebyrån är några exempel. Alla har olika utbildning. Olika nischer och typer av färdledare. Drivet är dock detsamma. Vi vill alla göra din skidupplevelse till den bästa vi kan. Expert eller novis spelar ingen roll. Så, utmaningen var egentligen inte särskilt stor. Färdledaren behövs mer än någonsin. Testa och fråga dig själv.

Text: Kalle Johansson –Fjällnäs