Ett nytt skyltsystem tar form 

Nu blir det ännu lättare för dig att hitta på lederna Funäsfjällen då vi fortsätter med utveckligen av vårt nya skyltsystem. I somras och höstas byggdes nya skyltbärare – träkonstruktioner i olika storlekar. Nu i vinter sätts de nya skyltarna för längdåkning på plats.

De traditionella romberna i olika färger, som markerar längdspårets längd, har länge väglett vintergästerna i Funäsfjällen. I alpin skidåkning, cykling och även vandring står färgerna för backens eller ledens svårighetsgrad. I Funäsfjällen kommer samma system nu också att gälla längdspåren. Men det är bara en av förändringarna. I själva verket är längdskyltningen bara en liten del i en storsatsning på hållbara och säkra leder i Funäsfjällen. I vår fortsätter vi med vandring och cykling. Vi förbereder även för ridning och paddling.

Ett fjäll för kommande generationer

2018 startade projektet Affärsdrivande Multiarena. Syftet var att skapa ett hållbart ledsystem som minskar människans slitage på naturen. För när vi vandrar, cyklar, skidar eller åker skoter i naturen tänker vi sällan på att det faktiskt sliter. Inte så mycket, men lite varje gång. Det är ju så en stig blir till. Funäsfjällens spår, stigar och leder hjälper oss att komma nära naturen – och att uppleva den tillsammans med familj och vänner i vardagen och under semestrar. Men när många ska ut i naturen på samma gång kan en enkel vandring bli en balansgång. För att vi ska kunna ta hand om naturen och njuta av den längre så får inte slitaget bli större än återväxten. Därför har vi jobbat med flera åtgärder. Där det är för blött, där har vi spångat. Bara lite för blött? Lagt grus. Där det är för stenigt har vi skapat idealspår så att det är enkelt att välja rätt väg – och inte behöva ta en ny väg som skapar fler stigar. Där naturen behöver vila, där har vi stängt av. Detta gäller både sommar och vinter. Och då håller naturen, för denna generation och för de som kommer.

Du kan hjälpa till

Du som använder Funäsfjällens spår- och ledsystem kan hjälpa naturen. Genom att hålla dig på de spår och leder som vi skyltar med den nya gemensamma skyltningen så tar du också ansvar för naturen. Genom att betala spår- och ledavgifter så bidrar du inte bara med bra pistning utan också till att vi kan satsa på fler hållbarhetsinsatser på ledsystemet och skapa fler leder. Och det finns ingen risk att det tar slut på spår och leder, det finns nog ingen som gått, åkt eller cyklat alla Funäsfjällens leder. Så sök dig till nya leder, så hjälper du också till att sprida ut belastningen i området samtidigt som du får nya upplevelser.

Ett tydligt skyltsystem

Vårt mål med det nya skyltsystemet är att du alltid ska veta vart du är på väg. Och nu i vinter börjar vi med längdspåren. Tydliga klara färger och rak information på flera språk ska leda dig rätt oavsett aktivitet.

Alla olika sorters leder har sin egen färg. Färgen för längdspåren är röd vilket gör att skyltarna kommer synas på långt håll. Lederna har ett nummer som komplement till namnet. För svårighetsgraden gäller grön för det lättaste och det svarta för det mest utmanande, (samt blått och rött däremellan) precis som i andra aktiviteter.

Förra vintern testades skyltsystemet på Funäsdalssjön och vi fick många positiva reaktioner på den nya skyltningen!. Nu kommer den stora premiären på alla våra längdspår. Och vi vågar lova att du inte kommer missa dem om du är ute i spåren – i alla fall när jobbet med skyltningen av längdspåren är färdig. Under tiden får ni passa på att njuta av det tidigare skyltsystemet och de klassiska romberna. Men kanske i allra högsta grad av de fina spåren, utsikten, familj och vänner. Det är ju trots allt därför skyltarna finns: för att ni ska hitta, upptäcka och njuta av den fantastiska fjällvärlden tillsammans. I år och generationer framöver.

Vi ses i spåren!