En romantisk oas i hjärtat av Funäsfjällen

Condé Nast Traveler, ett av världens mest lästa resemagasin, utnämnde nyligen Fjällnäs Est. 1882 till en av världens mest romantiska platser i världen, före resmål som Seychellerna, Antigua och Zanzibar.

För oss som besökt Fjällnäs Est. 1882 kommer inte detta som en överraskning. Den känsla som infinner sig på denna plats är unik. Då fort man kör in på grusuppfarten framför den vackra huvudbyggnaden infinner sig genast ett lugn. Kanske är det de omkringliggande fjällen som omfamnar platsen likt vänliga jättar, kanske är det Malmagens klara vatten som kluckar mot stenarna vid strandkanten som skapar den här speciella känslan. Vad det än är, så kan vi alla enas om att denna plats är den enda i sitt slag.

Fjällnäs Est 1882 ligger vackert beläget vid Malmagens udde. Närheten till högfjället gör sig påmind redan från gårdsplanen utanför hotellet. Väl inne i hotellets huvudbyggnad Näset, samsas exklusivitet och väl uttänkta arkitektoniska ytor med det gamla anrika som gör sin röst hörd. I matsalen som ligger på udden ut mot sjön Malmagen lever känslan kvar från begynnelsen av högfjällshotellet med öppna ytor men ändå intimt. Här är hotellets sociala träffpunkt där man äter frukost och intar kvällens trerätters middag. Hotellet erbjuder utöver boende spamöjligheter i Mii Gullo Spa, en välgörande oas mitt vid Malmagens strand med utsikt mot Funäsfjällens vackra fjällvärld.

”Fjällnäs är en själslig plats.
När man kommer hit infinner sig en känsla
som gör att man lyfter blicken och faktiskt ser varandra.
Romantik handlar mycket om just det;
att se en annan människa.”

Den uppvärmda utomhuspoolen och bastun finns tillhands för att ge en värmande
kram för de modiga som tar sig ett dopp i Malmagens klara vatten.

År 2005 inledde familjen Bertmar en varsam renovering av de äldre byggnaderna samt uppförde nya som Mii Gullo Spa och kapellet och mötesplatsen Aula Capella. En viktigt del var att återge Fjällnäs sin exklusivitet och samtidigt behålla den genuina, privata och familjära stämningen. Parallellt med upprustningen ägnades även kraft åt att visa upp Fjällnäs för internationella gäster. En unik och exklusiv upplevelse där romantik har en given plats.

Mats Lennartson är vd för Destination Funäsfjällen där Fjällnäs ingår.
– Med placeringen på Condé Nats lista får Fjällnäs får den uppmärksamhet detta fantastiska hotell förtjänar, säger han. Jag tror att allt fler besökare, både svenska och internationella, kommer att upptäcka den potential som hela Funäsfjällen erbjuder.

– Fjällnäs är så mycket mer än en svensk angelägenhet, säger Henrik Bertmar. Det är en själslig plats. När man kommer hit infinner sig en känsla som gör att man lyfter blicken och faktiskt ser varandra. Romantik handlar mycket om just det; att se en annan människa.

Text: Lotta Byqvist Foto: Viggo Lundgren & Roger Borgelid