En liten bit av Frankrike på fyra hjul

En foodtruck från vilken man kan köpa crêpes och franska ostar rullar omkring Funäsfjällen. ”Lilla Frankrike” drivs av paret Alessiane Durand och Franck Jacquot och kombinerar det bästa från Härjedalen och Frankrike.

Alessiane kom till Funäsfjällen redan 2010 för att jobba säsong. Hon blev förälskad i platsen och återvände vinter efter vinter. På somrarna arbetade hon i Frankrike där hon är född och där hon 2013 träffade livskamraten Franck. Han blev lika förtjust i Funäsfjällen som hon och de bosatte sig i Tännäs. När Alessiane blev gravid återvände de till Frankrike. Men så, för ett drygt år sedan, kom de tillbaka till Tännäs med sina små tvillingar.

– Vi har fått ett formidabelt mottagande, säger Alessiane.

Franck instämmer:

– Alla är så hjälpsamma, optimistiska och glada. Den här trakten är verkligen underbar för barnfamiljer. Vi känner att vi höjer livskvaliteten både för barnen och oss själva genom att bo här.

Båda arbetade tidigare med turism i Les Deux Alpes i Frankrike, Franck som inköpare till skidanläggningen medan Alessiane bland annat har drivit vandrarhem.

Redan 2014 lagade de crêpes i ett stånd på Funäsdalens marknad, nu när de var tillbaka i Sverige föddes tanken på att börja tillverka och sälja crêpes igen samt att sälja ostar från Frankrike, världens största ostland.

–Vi älskar franska ostar, säger Alessiane, och ville dela med oss av den kärleken till svenska folket.

Men var skulle de hålla till? De hittade ingen lokal som passade. Julia, en fransk väninna till paret, och som bor i Tänndalen, kom på lösningen:

– Skaffa en foodtruck!

Alessiane och Franck var först tveksamma, det var ju en fast lokal de drömde om, men hittade till slut en lämplig foodtruck i Ystad. Första sommaren med foodtrucken, som de döpte till ”Lilla Frankrike”, inledde Alessiane och Franck ett samarbete med det lokala bryggeriet Härjebrygg i Tännäs. ”Lilla Frankrike” placerades på bryggeriets parkering så att gästerna kunde njuta av crêpes och goda ostar till ölen. De deltog också med sin foodtruck på olika marknader och evenemang i Funäsfjällen.

Sina crêpes tillagar de på bovetemjöl – den typ av crêpes som i Frankrike kallas galettes. De tillsätter heller ingen mjölk. Alltså kan även laktos- och glutenintoleranta njuta av paret Durand-Jacquots jämtlands-franska pannkakor. Fyllningen gör de oftast på lokala råvaror som röding, ren och sylt tillagad av bär från fjället.

Alessiane och Francks foodtruck hittar ni i vinter mitt emot Systembolaget i Funäsdalen.

Tre bra saker med Funäsfjällen, enligt Alessiane och Franck:

  • Den orörda naturen. Det är därför vi är här!
  • De underbara människorna. Alla är så hjälpsamma.
  • Alla fantastiska råvaror och lokala matproducenter

Mer om Alessiane Durand och Franck Jacquot

Ålder: 38 respektive 45 år.

Familj: Tvillingarna Akselina och Nils, 2,5 år.

Bor: I hus i Tännäs.

Gör: Driver foodtrucken ”Lilla Frankrike” i Funäsfjällen.

Bakgrund: Båda har jobbat med turism i franska alperna.

Text: Lotta Byqvist Foto: Rickard Bergstedt