Emilia Dahlgren

Emilia Dahlgren skoterdrottningen från orten

"NÄR JAG BLEV 16 ÅR TOG JAG ETT PROVA-PÅ-ÅR OCH TYCKTE DET VAR JÄTTEKUL. SEN VAR JAG FAST I SPORTEN", SÄGER EMILIA.

25 åriga Emilia Dahlgren från Tännäs har kört snöskoter sedan barnsben. Hon började på en ”miniskoter” och så småningom på storebror Johans tävlingsskoter. Emilia körde några gånger på crossbanan med hans maskin och tyckte det var häftigt. Skotercross är en otroligt krävande sport, då en skoter väger över 200 kg, och ska hanteras efter en crossbana som innehåller allt från långa höga hopp, woopies, tighta kurvor mm. Sporten kräver styrka, smidighet och uthållighet. ”Att komma igång med tidig träning på crossbana är viktigt, och brukar gå bra då banan ligger i Bruksvallarna, där det ofta är tidig snö”, säger Emilia.

Emilia Dahlgren siktar alltid på pallen


”Det är bara pallen som räknas för mig, om det så är en liten tävling, som ett stort mästerskap går jag alltid in för att vinna”, säger Emilia.

Hon hör till dameliten i Sverige och har kört ihop flera mästerskapsmedaljer. För fyra år sedan fick damerna VM-status och för två år sedan Stadioncross-status. Sedan dess har hon kört ihop tre VM-medaljer, två silver och ett brons. Utöver det två SM-guld och ett SM-brons. Dessutom ett silver och ett brons i Arctic Cat Cup (tävlande från Europa). År 2016 var det första gången damerna fick köra Stadioncross under SM-veckan som TV-sändes. Emilia vann överlägset guldet och blev således historisk. I höstas belönades Emilia med idrottspriset från Härjedalens kommun för hennes goda framgångar inom skotersporten.

Text: Agneta Roberts