Eliten på plats – 5 frågor till Stina Nilsson

Sedan 1977 har eliten valt att åka till Funäsfjällen för att kicka igång vintersäsongen på riktig snö. Och i år är inget undantag. Här ska både herr- och dameliten med kända namn som Kalla, Stina Nilsson, och Ida Ingemarsdotter slipa på formen inför vinterns tävlingar. För OS-mästarinnan Stina Nilsson är Ramundberget i Funäsfjällen en välbekant arena.

Det var här allt började för drygt 15 år sedan. Många timmar i våra spår har hjälpt forma henne till den åkare hon är idag. Innan hårdträningen i Bruksvallarna drar igång passade vi på att ställa några frågor till henne om varför hon och familjen väljer Funäsfjällen igen, igen och igen…

 

Vad är Ramundberget för dig?

Från att jag var tio år var Fjälltopphelgen i Ramundberget och Bruksvallarna ett stående inslag varje år. Först bodde vi i husvagn men efter några år valde vi att bo på Fjällgården i Ramundberget i stället. Jag och min familj kommer fortfarande tillbaka, år efter år. Snön har bra kvalité och längdspåren är i världsklass. Jag behöver de bästa förutsättningarna för att kunna träna så bra som möjligt och det får jag här. Dessutom har Ramundberget en mysig familjär känsla som jag tycker om.

Har du något mysigt exempel?

Ja, måltiderna på restaurang Mor Britas är något som vi i familjen alltid samlas kring och ser fram emot varje dag. Här äter vi frukost, lunch och middag. Givetvis blir det mycket längdskidåkning när vi är här också, speciellt kring juletider. Under påskhelgen så ger vi oss gärna ut i pisterna och åker utför i solen.

Ditt bästa träningstips?

Helt klart stavgångsintervaller sommartid, gärna på grusvägen upp till Stjärnliften. För bästa träningen på längdskidor är det bra att börja nere i dalen med ett lättare pass eller för nybörjare att träna upp balansen, innan man ger sig upp på fjället med både mer utmanande stigningar och en hel del nedförsbackar på hemvägen.

Vad gör familjen när du tränar?

Alla i min familj tycker om att vara ute i naturen och att röra på sig. På vintern så gör de som jag, åker skidor men dock inte i timtal som jag tenderar att göra. Ibland hittar jag dem solande vid en våffelstuga. Är det höst så hittar jag dem i svampskogen. De älskar att plocka svamp.

Ditt bästa guldkorn?

Att åka från Ramundberget över fjället till Fjällnäs är grymt fint. Jag skulle summera turen som mäktig, tyst och harmonisk. Man känner sig så liten i det stora hela, vilket ger en fridfull känsla.