Den nya trenden Randonnée – vi guidar dig rätt

Randonnée har blivit den nya trenden i bergen och detta märks även i Funäsfjällen. Vi guidar dig till fenomenet och vart du kan prova på.

Är du inte bekant med begreppet Randonnée, eller ”Rando” i folkmun, så är det helt enkelt det franska ordet för skidtur i alpin terräng. Det vill säga skidbestigning, att ”gå på tur” eller ”topptur”. Varför randonnée har ökat i popularitet hänger ihop med en ökad trend för natursköna upplevelser kombinerat med lockelsen till den fria åkningen utanför pisterna. Begreppet ”earn your turns” sammanfattar inställningen till offpiståkningen.

Hur går det till

För att kunna gå uppför behöver du så kallade ”stighudar” fästa under dina skidor. Vidare behöver du också ett par alpina turbindningar där hälen är fri samt ett par pjäxor med inställbart “gåläge”.

Stighudarna ger dig den nödvändiga friktionen mot snön och ser till att du inte glider bakåt. När du når toppen, drar du av huden och ger dig ut för de orörda sluttningarna.

Vad behöver jag

– Någorlunda lätta skidor som är breda nog att klara av offpist-åkning

– Alpina turbindningar som du kan ställa om från fri häl till fixerat åkläge

– Pjäxor med gåfunktion

– Stighudar

– Teleskopstavar med truga (för att kunna justera längden)

– Lavinutrustning (transceiver, spade, sond, första hjälpen-kit)

Prova på i Funäsfjällen:

Rando i Funäsdalen

Funäsdalsbergets randoled startar mitt i byn i anslutning till butiken Topsport och leder hela vägen upp till toppen. Leden bjuder på varierad terräng och lutning. Den är väldigt vindskyddad och bjuder på en fantastisk utsikt över byn, sjön och fjällen. Leden lämpar sig utmärkt för att slipa på tekniken men om du vrider upp tempot så får du ett bra träningspass. Tidsåtgång från dal till topp är ca 30-60 min.

Rando i Tänndalen

Randoleden i Tänndalen ligger längst västerut i det alpina skidområdet och startar utanför Ski Lodge Tänndalen. Leden slingrar sig upp över frusna myrar, genom krokig fjällbjörksskog och över snötäckta fjällryggar. På toppen har man milsvidd utsikt över flera av områdets fjälltoppar. Platsen passar perfekt för en kaffepaus innan man tar av sig stighudarna och vänder neråt.

Utrustning och ev pannlampa hyr man enkelt i Hamra Sportshop som ligger i direkt anslutning till leden.

Bra att ha med sig
– En mindre ryggsäck

– Vatten

– Termos med varm dryck

– Vindtät mössa

– Tunn dunjacka när du når toppen

– Hjälm

– Jackor och byxor du kan öppna och stänga ventilationen på

– Sele och rep (om du befinner dig i brant terräng)

Enligt SLAO:s regler är pisterna att betrakta som arbetsplats utanför liftarnas öppettider och det är förenat med livsfara att beträda pisterna samtidigt som pistmaskinerna. Detta på grund av att de ofta använder vajer i branta partier samt att sikten är begränsad för pistörerna.

Du får heller aldrig gå uppför pistade backar under liftarnas öppettider såvida inte det finns ett avgränsat område avsett för just randonnée.

Text: Erik Leonsson, Ted Wengler och William Jonasson Foto: Björn Anemo