Ute på tur gäller det att hålla humöret uppe. Tips nummer ett är att alltid ha lite fika som choklad eller en sportbar med dig. Men ibland är det annat som påverkar: Dåligt glid. Bakhalt. Humörsänkare vilken soldag som helst. Men investerar du lite tid i fästet och glidet, så kan du spara massor av energi.
Fäst-fest
Frågar du Funäsfjällens längddrottning Mikaela Sundbaum ska du definitivt välja skins-skidor. En storsäljare med stighudar i fästzonen. De ger dig bra grepp genom hela säsongen. Några märken säljer fortfarande skidor med ”fiskfjälll” även de fästvallningsfria. Har du ett skins eller fiskfjäll kan du direkt hoppa till tid för glid. Eller läsa vidare av intresse. För fästvalla är riktigt spännande!

När du köper ett par skidor får du fästzonen utmärkt. Sen är det bara att välja fästvalla, klister, tejp eller pulverfäste. För de flesta är pulver både dyrt och överkurs. Fästtejp är genvägen. Den lätt att applicera och har ett brett temperaturspann. Sen har vi den klassiska vallan: minusgrader till någon plus lägger du på burkvalla i fästzonen. Vid plus =blöt eller gammal snö är det klistervalla som gäller. Kladdigt men effektivt.
Kall morgon – varm dag
Skiftande temperaturer kan vara marigt. Är du ovan kan det vara bra med säkra kort. Johan Öhagen på Hamra Sportshop tipsar om att det kan vara bra att ha en kallare burkvalla över tejpen under morgontimmarna när det ofta är kallare.
Tid för glid
Flyt fram längs spåren. Bokstavligen. För medan du åker bildas friktionsvärme, vilket bildar en tunn vätskefilm under skidan. Vallan optimerar tjockleken på filmen för att ge bästa glid. Ju varmare det är, desto viktigare blir vallan. När det är kallt bildas inte samma vatten lager. Under -15 behöver du inte glidvalla, utan kan lita på skidans eget belag. Men för vårskidåkningen kan det som sagt bli avgörande för känslan. Idag finns det klassisk parrafinvalla som du smälter in i belaget och genvägen även här: flytande glidvalla som du gnuggar in. Denna håller inte lika bra som paraffinvallan, men duger gott när du vaknar en solig morgon och bara vill kasta dig ut i spåren.
DIY – Alla kan valla
Är du nybörjare kan det ta lite tid att orientera sig bland burkarna, tuberna och allt gnussande och sicklande. Det kanske inte blir perfekt de första gångerna men är en härlig känsla att ha gjort själv.
Spara ännu mer energi
Våga också vara bekväm. Det behöver inte vara ett stort lopp på gång för att du ska lämna in skidorna. Det kostar några kronor men gör att du spar ännu mer tid och energi. Du får ägna dig åt det du älskar.
Bra utrustning att ha hemma:
Glidvalla
Fästvalla
Plastsickel
Vallakloss – Kork
Basecleaner
Fibertex
Nylonborste
Sandpapper
Text: Josefin Torenfält