Andrea återuppväckte gammelmorfars bageri

Erik Jonsson lade ner sitt bageri Jonssons Konditori & Bageri i Funäsdalen för över 50 år sedan, men barnbarnsbarnet Andrea Skott Dahlgren startade ett nytt i samma lokaler – och med nästan samma namn. – Det kommer fortfarande in gäster som minns hur det var på gammelmorfars tid, säger hon.

Andrea Skott Dahlgren är född och uppvuxen i Funäsdalen och hon ville bo kvar. Drömde om en fast tjänst. Men insåg att den som vill ha fast jobb i glesbygd skapar det bäst själv. Kombinationen företagare och bagare fann hon redan under gymnasietiden.

– Jag gick hotell-och restaurangprogrammet i Hede, med inriktning på turism, berättar hon. Innan hade jag alltid sysslat med idrott, men hade fått en knäskada och letade efter något att göra istället. Det blev specialdesignade tårtor.

Sista året på gymnasiet startade Andrea ett UF-företag (Ung Företagsamhet) med inriktning på tårtdesign. Direkt efter studenten registrerade hon en enskild firma. Och sedan har det rullat på, även om hon fått kämpa för att ta sig dit hon är idag. Utbildade sig till bagare och konditor gjorde hon i Stockholm.

Förra vintern öppnade hon Nya Jonssons Konditori & Bageri. Valet av lokal var enkelt – samma hus som hennes gammelmorfar Erik Jonsson byggde 1951 och drev bageri- och caféverksamhet i fram till 1967. Huset hade stått tomt i tre år, sedan gymmet och caféet Villan 1951 upphörde med sin verksamhet. På Nya Jonssons finns en del fotografier och lådor från gammelmorfars bageri. Och fortfarande kommer det gäster som minns det gamla bageriet.

– Erik flyttade hit till Funäsdalen från Storhögen i Jämtland på 1930-talet med sin fru och sina två döttrar, säger Andrea. Från början drev han bageri lite längre bort i byn. Han hade en tanke om att turismen skulle hitta hit till Funäsdalen och där fick han ju rätt.

– Jag öppnade främst för att bli ett leveransbageri till turistanläggningarna i närheten och för att skapa fasta jobb till ungdomar i trakten, men tänkte att det också vore mysigt med ett café. I efterhand kan jag konstatera att caféet gått mycket bättre än jag trodde att det skulle göra och har blivit huvuddelen av verksamheten.

Kanske beror framgångarna på Andreas kombination av servicekänsla och att hon värnar de traditionella bakverken, men med nya smaker.
– Just nu står jag till exempel och gör svartvinbärsbiskvier med bär som min mamma plockat från sin buske en bit härifrån vid Funäsdalsbergets fot, säger hon.

I höstas utsågs Andrea, efter mindre än ett år som caféägare, till Årets serviceperson i Härjedalen. Hon gick även till final i Årets unga företagare i Jämtland 2018. Hennes bagarfilosofi är inriktad på hållbarhet och kvalitet: bröden är stenugnsbakade och gjorda på närproducerade och ekologiska råvaror så långt det går. Överblivet bröd, i den mån det blir något körs till grisarna på Storhagens gård i Ljusnedal.

De fasta jobben då? Har hon skapat några? Jo, tre stycken inklusive sin egen tjänst. Dessutom har hon tre säsongsanställda. Hon drömmer inte om att starta fler caféer, men vill gärna expandera genom att leverera bröd till fler hotell.

– Och så skulle jag vilja få mer snurr på caféverksamheten även under lågsäsong, till exempel genom att företag lägger sina kurser och konferenser här.

Andreas råd till dig som vill starta företag i Funäsfjällen:
1. Tro på dig själv och din idé.
2. Ge järnet till 110 procent.
3. Var inte rädd för motgångar, för de kommer.

Andrea Skott Dahlgren

Ålder: 26.

Familj: Sambo, tre hundar, mamma, pappa, storasyster och tvillingbror.

Bor: På Flon i Bruksvallarna.

Gör: Bagare och konditor. Driver caféet och bageriet Nya Jonssons i Funäsdalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Lotta Byqvist Foto: Jocke Lagercrantz