12. Ramundberget – Tänndalen via Svalåtjärn

En tur genom ett högt fjällpass, förbi många fjällmassiv. Den går först förbi Ösjöstugan och en bit ner i Ösjödalen och sedan vidare genom passet mellan Hästkläppen och Skenören till Svalåtjärns raststuga. Därefter en längre sträcka i öppen terräng till Tänndalen.

 

Startpunkt                         Osthangsliftens bergsstation
Längd                                  18 km
Typ av tur                           Envägstur
Typ av led                           Kryssled och Nordic Ski

Från Osthangsliftens bergstation tar du dig till toppen av Fjällgårdsbanan, där börjar  kryssleden, som också är ett Nordic Ski högfjällspår, till Ösjöstugan 2,5 km. Väl där tar du till vänster mot sydost och åker vidare på Nordic Ski högfjällspåret/kryssleden i Ösjödalen i cirka 3 km. När du korsar skidleden från Bruksvallarna som går till Långbrottstugan, fortsätter du rakt fram på kryssleden i sydlig riktning i ytterligare 5 km genom ett brett fjällpass mellan Hästkläppen och Kariknallarna till vänster och Skenören till höger. Spåret går därefter utför mot Svalåtjärns raststuga, där du kan ta skydd och vila en stund.

Från Svalåtjärn som är ett nav i denna del av ledsystemet, tar du kryssleden, som är ett Nordic ski högfjällspår, mot Tänndalen och nu får du ofta sällskap med många andra skidåkare. Spåret går rakt söderut i 5 km på Stor- och Lill-Skarvens västsluttning till Andersborgs våffelstuga.

Därifrån kan du välja ett av de spår, som går ned till Tänndalen. Skidbussen stannar på flera ställen i dalen; vid Tänndalens skiduthyrning, vid skidstadion och vid Tänndalens fjällhotell. Den sista biten kan du ta till höger på det grönmärkta Nordic skispåret, som bitvis går ganska brant utför ned mot skidbron över väg 84 och skidstadion.

Ladda ner turen i utskriftsvänligt format