Fjällnäs–Storvigeln–Fjällnäs

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta skidbussen eller bilen till Fjällnäs Högfjällspensionat. Där börjar den rösade leden västerut över isen på sjön Malmagen. En liten bit bredvid går även det oranga Nordic  Ski-spåret över sjön.

Färdledare:

Svår, cirka 28 km, ca 1000 meters höjdtagning totalt! Cirka 6-9h.
Krävande tur till Storvigeln (1586) i Norge, heldagstur. Kräver viss fjällkunskap.
Påbörja klättringen på andra sidan sjön Malmagen upp mot det första delmålet, sjön Bolagen på 952 meters höjd. Först kommer ni att gå genom skogen för att sedan relativt snabbt komma upp på kalfjället, vilket är en stor upplevelse på den här turen jämfört med andra turer, all tid och den stora utsikten som man har på kalfjället. Ni fortsätter uppför i cirka tre kilometer tills ni kommer upp på Bolagskammen och kan se ut över sjön Bolagen. Känner ni er trötta så vänd er om och se tillbaka utöver dalen – utsikten ger extra energi! Leden fortsätter ner till den norra änden av Bolagen där ni åker över bron som går över sjöns tillflöde. På andra sidan fortsätter leden utefter sjöns västra strand på isen i cirka en kilometer. När ni kommer iland har ni bara några hundra meter upp till Vigelstugan. När ni är framme vid stugan har ni skidat över gränsen in i Norge! Stugan är stängd för allmänheten men passa på att ta en paus och njut av utsikten! När ni känner för att fortsätta så fortsätter stigningen, den här gången ännu brantare än tidigare. Åk genom dalen mellan Stovigeln och Tvärvigeln, fjället som ligger på norra sidan av dalen. Ledmarkeringen kan här vara bristfällig på vissa sträckor så håll utkik efter kryssen. Fortsätt genom dalen, efter ungefär tre kilometer kommer ni fram till vindskyddet som ligger i slutet av dalen. Ni kan med fördel vila här en stund och kanske lämna ryggsäckarna. En liten bit efter vindskyddet når ni dalens högsta punkt. Där vänder ni er åt vänster, österut, och påbörjar sista delen av er toppbestigning. Sök er väg upp till toppen själva och kom ihåg att hålla koll på väder och vind och snöförhållanden. När ni sedan nått toppen kommer ni att ha en otrolig utsikt åt alla håll! Rakt i Öster ser ni Funäsdalsberget och bortanför det Anåfjället. Långt borta i öst-syd-öst ser ni Sonfjället. I norr det väldiga Skarsfjället med sin distinkta gryta och lite till höger om det, ännu längre bort, Helagsfjället – Sveriges sydligaste glaciär. Om ni tittar västerut ser ni högalpin terräng så långt ögat når in i Norge. En verkligt karg och vild natur!
Ni tar samma väg hem nedför fjället. Tänk på att ni nu säkert är trötta i benen så ta det försiktigt på tillbakavägen nedför, hämta ryggsäckarna i vindskyddet och fortsätt hemåt.

Alternativ korttur med strålande utsikt!

Fjällnäs-Malmagsvålen, cirka 2-3 h och cirka sex kilometer ToR. Börja vid parkeringen ovanför Strandgården och åk upp till raststugan på det oranga Nordic Ski-spåret. Det är relativ brant stigning i början. Från raststugan åker ni ut på leden i rakt nordlig riktning. Det står Gröndalen på skylten. Uppe på vålen möts ni av en 360-gradig utsikt över fjällen! Det är ett riktigt guldkorn – och väldigt lätt att nå!

Skriv ut som pdf vp2

vp2

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.